Japonska zaradi omikrona zaprla vrata za tujce

Datum:

Medtem ko je začelo po svetu počasi naraščati število novih okužb z mutantskim covid-19 sevom, za katerega je na koncu s pomočjo doseženega konsenza obveljalo ime “omikron”, so Japonci po tem, ko se je njihova različica delte zaplezala v izumrtje, še enkrat prepovedali vstop v državo tujcem.

Na Japonskem še niso odkrili nobenega primera okužbe z novim mutantskim sevom covida-19, poimenovanim omikron. Vseeno je oblast v državi previdna. V državi so ponovno uvedli poostren nadzor glede vstopa v državo. Pred kratkim so namreč sprostili pogoje za vstop v državo za poslovne obiske, tuje študente in delavce. Prepričani so bili, da so po tem, ko je zahvaljujoč nizu neposrečenih mutacij japonska različica delte poniknila, s covidom več ali manj opravili.

Medtem ko se Japonska zapira, pa ukrepe še vedno rahljajo in se odirajo v Maleziji, Singapurju in Novi Zelandiji. Znanstveniki so po poročanju AP začeli opozarjati, da še ni znano, ali bo omikron bolj nevaren od prejšnjih sevov, kombinacija 32 zabeleženih mutacij na novem sevu pa kaže na prisotnost serije mutacij, zaradi katerih naj bi bil mutantski sev bolj odporen proti do sedaj razvitim cepivom. Profesor klinične mikrobiologije s Cambridge University, Ravi Gupta je povedal, da so v njegovem laboratoriju identificirali dve specifični mutaciji v sevu, takrat še znanem kot “ni”, zdaj poimenovanem “omikron”, ki bi lahko povečale kužnost in zmanjšale zmožnost prepoznave za protitelesa. Duhove glede nevarnosti omikrona skuša miriti direktor Nacionalnega inštituta za zdravje v ZDA dr. Francis Collins, ki je prepričan, da ni nobenih podatkov, ki bi kazali, da je omikron nevarnejši od prejšnjih sevov koronavirusa,

Raje preventiva kot kurativa
“Sprejemamo previdnostne ukrepe z namenom preprečiti najhujši scenarij na Japonskem,” je odločitev o nenadnem ponovnem zapiranju države za tujce pojasnil japonski premier Fumio Kišida. Ukrep bo stopil v veljavo s torkom, 30. novembra 2021. Turisti bodo tako še naprej odrezani od Japonske. Kišida je pozval svoje državljane, naj še naprej nosijo maske in upoštevajo osnovne ukrepe za zaščito pred okužbo, kot so skrb za higieno, prezračevanje in ohranjanje zadostne medsebojne razdalje v družbi.

Foto: epa

Podobno kot Japonska so tudi drugod po svetu začeli z zapiranjem. V Izraelu so prepovedali vstop v državo tujcem, v Maroku so napovedali odpoved vseh prihajajočih poletov za naslednja dva tedna – ukrep stopi v veljavo v ponedeljek, 29. novembra 2021. Medtem ko se Japonska zapira, pa ukrepe še vedno rahljajo in se odpirajo v Maleziji, Singapurju in Novi Zelandiji. Vsaj deloma, če se je Nova Zelandija začela odpirati za svoje prebivalce, pa so ravno tako zaprli državo za prišleke iz Afrike.

Obvezna 10-dnevna karantena
Podobne ukrepe je že konec prejšnjega tedna sprejela tudi Slovenija. Kot je v petek sporočil slovenski predsednik vlade Janez Janša, je Slovenija skupaj z ostalimi državami članicami usklajevala enotno blokado letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU. Vlada je ravno tako na 302. dopisni seji 26. novembra 2021 sprejela dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa B.1.1.529. Po novem je ob vstopu v Slovenijo določena obvezna karantena za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali pa so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Za naštete velja polna karantena za obdobje 10 dni in je ni možno predčasno prekiniti. Po izteku karantene mora biti opravljen PCR-test. “Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Medtem je tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstop prepovedan. Ravno tako morajo osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, o tem obvestiti na številko 113, pri čemer se jih napoti v desetdnevno karanteno na domu. Tudi ta skupina mora ob koncu izteka karantene opraviti PCR.

Omikron se je po podatkih, s katerimi razpolaga NIJZ, do sedaj pojavil v JAR, Bocvani, Esvatiniju, Lesotu, Namibiji, Zimbabveju in Mozambiku. To je glede afriških držav. Okužbe z omikronom so medtem potrdili tudi v Hongkongu, Kanadi, Belgiji in Škotski.

V Severni Koreji uradno brez enega samega primera okužbe
V Severni Koreji, kjer vztrajajo, da do danes ni bil odkrit niti eden primer okužbe s covidom-19, vseeno tečejo intenzivne priprave na preprečitev vnosa omikrona v državo. Za komunistično diktaturo je to svojevrsten izziv, kajti navajeni so preprečevati lastnim državljanom, da pobegnejo iz države. Medtem ko je preprečitev vstopa virusu v državo nekaj novega.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...