fbpx

Nov nivo izprijenosti LGBT aktivistov: Šole se morajo znebiti “diskriminatornih” izrazov, kot sta “mama” in “oče”

Foto: epa

Ideologija spola se vedno bolj rine v izobraževalne institucije. Aktivisti v Melborunu v Avstraliji želijo doseči, da šole nehajo uporabljati “diskriminatorne izraze”, kot sta “mama” in “oče”, če gre za spol osebe, da bi bili bolj uvidevni do LGBTQ+ učence. Če se sprašujete, kaj zdaj pomeni LGBTQ+, dodana zadnja črka “Q” pomeni “questioning” torej tisti, ki se še sprašujejo in še ne vedo kaj so, + (plus) pa pomeni še ostale vrste. Učitelje tudi spodbujajo, naj staršev ne obveščajo, če želi njihov otrok spremeniti spol.

Pobudo za odstranitev “diskriminatornih” izrazov “mama” in “oče” je dala organizacija North Western Melbourne Primary Health Network s kampanjo z imenom #SpeakingUpSpeaksVolumes. Poleg tega, da se želijo znebiti teh izrazov se borijo tudi za unisex kopalnice, športne ekipe brez spolov in postavitev mavričnih zastav na šolskih površinah.

Organizacija opozarja šole, saj menijo, da so besede kot so “mama”, “oče”, “mož”, “žena” nevarne in naj se raje nadomestijo z besedami “starš” ali “partner”. Na podlagi njihove spletne strani se lahko diskriminacija dogaja na različne načine, kot je napačna spolna pripadnost ali prepoved dostopa transspolnih oseb do določenega stranišča, garderob in drugi prostorov.

Je to zares naša nova realnost? (foto: iStock).

Nad kampanjo so mnogi ogorčeni, nad nevarno spolno ideologijo v Avstraliji pa je opozoril tudi Mark Latham, vodja tamkajšnje desne stranke One nation in dejal, da je nedopustno nagovarjati učitelje, da starše ne obveščajo, če bi njihov otrok želel spremeniti spol ali spolno usmerjenost, saj bi to lahko ogrozilo otroke, saj potemtakem starši v šolah nimajo nobenih pravic več.

Otrok lahko brez soglasja starša spremeni spol

Zvezna država Victoria v Avstraliji je namreč že izdala dokument za šole z naslovom LGBTQ Student Support, ki učencem oziroma dijakom omogoča spremembo spola brez soglasja staršev ali nasveta zdravnika. Mlajši od 18 let se lahko sami odločijo za spremembo spola brez soglasja staršev, če jih označijo za “zrelo mladoletno osebo”. Dokument od šole zahteva, da zagotovijo učencu takšno uniformo, ki odraža njegovo izbrano spolno identiteto in da jim omogočijo dostop do tistih stranišč, tušev in garderob v katerih se udobno počutijo.

Anita Gužvič