fbpx

Nov porast okužb v Franciji, a trikrat manjše število hospitalizacij – Francija je namreč v vrhu držav po precepljenosti

Testiranje na covid-19 v Nici (foto: EPA)

Francija je v zadnjih 24 urah zabeležila 59.019 novih primerov covida-19. To je prvič po 8. aprilu 2021, da so v državi presegli 59 tisoč novih okužb v enem dnevu, takrat je  bilo na novo potrjenih kar 84.999 primerov.

Francoske oblasti so še novembra zatrjevale, da ni smiselno vnovično zapiranje države, saj imajo že tako pogoj PCT, zdaj ko je število novih okužb v enem dnevu preseglo 59 tisoč, pa so odredili zaprtje nočnih klubov za obdobje štirih tednov. Ukrep bo po poročanju RT stopil v veljavo že prihajajoči konec tedna, je napovedal premier Jean Castex, ki je bil prejšnji teden tudi sam v karanteni.

Po podatkih francoskega ministrstva za zdravje je bilo v v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 hospitalizirano kar 618 ljudi. Število pacientov v bolnišnicah tako trenutno znaša 12.714 ljudi. Na intenzivni negi je trenutno 2.351 ljudi, a je tako število hospitalizacij glede napolnjenosti intenzivne nege od dva do trikrat manjše, kot je bilo aprila letos. Takrat so imeli v bolnišnicah 30.600 pacientov s covidom-19, od teh jih je bilo 5.600 na intenzivni negi.

Francoski premier Jean Castex (Foto: EPA)

Francija je že sredi novembra 2021 prehitevala preostanek Evrope in zakorakala v peti val novih okužb s covidom-19. V državi je po zadnjih podatkih polno cepljenih 70,6 odstotka prebivalstva, kar Francijo uvršča v sam vrh po deležu cepljenih prebivalcev v Evropi.

Širitev pogoja PCT na restavracije in božične sejme
Da “število primerov opazno narašča” navkljub pogoju PCT, “čeravno je res, da je stopnja cepljenosti precej nižja kot v Španiji,” piše tudi v internem poročilu strokovne skupine za covid-19 v Španiji. Po trditvah španske stroke daje PCT ljudem lažen občutek varnosti.

Francoski premier Castex je medtem delodajalce pozval, naj spodbujajo zaposlene k delu od doma. PCT bo po novem obvezen tudi za vstop v restavracije in na božične sejme. Na šolah bomo morali med tem vzpostaviti strožje ukrepe, povezane z ohranjanjem medsebojne razdalje, ravno tako bo podaljšana obvezna uporaba mask.

Ivan Šokić