Nov škandal makedonskega socialista: Zoran Zaev Sorosa zaprosil za denar, albanskega kolega Edija Ramo pa za glasove albanskih volivcev!

Foto: epa/Facebook

Minila sta že dobra dva dneva, odkar vlada makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva niti ne potrdi niti ne zanika skrivnega srečanja z Alexandrom Sorosom na vrhu Mini Schengen, potem ko je sin kontroverznega milijarderja Georga Sorosa pristal na letališču v Ohridu. 

Alexander Soros, sin zloglasnega Georgea Sorosa, se je skupaj s spremljevalko, strateško direktorico za komunikacije fundacije Open Society Lauro Silbert, mudil v Ohridu, kjer sta bila deležna VIP-obravnave. Upravičena sta bila namreč do policijskega spremstva, na njuni poti skozi Ohrid do rezidence, kjer se odvijal vrh, so sproti zapirali ceste, da je vožnja potekala še hitreje.

Preberite več: Prijatelj Fajonove Zoran Zaev napovedal svoj odstop z mesta predsednika vlade in najavil predčasne volitve! Trenutne ankete mu ne kažejo dobro!

Osebje hotela je moralo ravnati v skladu z navodili
Milijarderjevega sina je po pristanku njegovega letala pričakalo osebje iz 6. oddelka uprave za varnost in protiobveščevalno dejavnost, nato pa je bil ta pospremljen do hotela Unique v Ohridu. Osebju hotela je bilo naročeno, naj se izogibajo tistemu dela hotela, kjer je nastanjen Soros, in pa konferenčni dvorani, kjer sta se kasneje Sorosu pridružila makedonski predsednik vlade Zoran Zaev in albanski predsednik vlade Edi Rama.

Foto: epa

Makedonska vlada še naprej ne želi izdati podatkov o naravi obiska in temah razprave. V Makedonski Republiki so neuradno povedali, da je srečanje časovno usklajeno s srečanjem na vrhu Mini Schengen z namenom, da bi prikrili prihod naslednika Georgea Sorosa. Do srečanja je prišlo potem, ko je Zaev doživel velikanski politični poraz. Ker mu ni uspelo zagotoviti začetka pogajanj za vstop v Evropsko unijo, je bil prisiljen v razglas predčasnih volitev, ki bodo aprila 2020. Kljub poskusom Zaeva, da bi opozicijo označil kot protievropsko, njegova stranka po nedavnih rezultatih anket zaostaja za VMRO-DPMNE, zaradi česar nujno potrebuje finančno pomoč, ki jo lahko zagotovi omrežje Sorosa.

Breme predčasnih volitev za Zaeva veliko
Obstaja prepričanje, da je Zaev Sorosa zaprosil za dodatno financiranje in medijsko podporo, saj se nove volitve približujejo. Pri tem je treba omeniti, da prisotnost albanskega premierja Rame na sestanku ne čudi, glede na to, da je znano, da je pomagal pri imenovanju Zaeva za makedonskega predsednika vlade. Rama je namreč leta 2016 pritiskal na etnične albanske volivce, da naj podprejo Zaevo stranko SDSM, albanske stranke pa je pozval, da naj stranko SDSM prepoznajo kot koalicijsko stranko. Glede na trenutno situacijo Zaev za volitve 2020 nujno potrebuje pomoč Rame. Po poročanju Republice se albanska DUI upira zahtevi Zaeva po oblikovanju predvolilne koalicije, obstaja namreč strah, da na račun tega izgubijo svojo volilno bazo in da jih pogoltne stranka SDSM.

Foto: epa

V zameno za pomoč pripravljen narediti marsikaj
Sodeč po neuradnih informacijah naj bi Zaev pomagal pri dostavi prisluhov, ki naj bi kazali na kriminalno aktivnost DUI, zaradi česar je mogoče, da se bo stranka vendarle odločila za sodelovanje z Zaevo stranko. Zaev naj bi se po poročanju makedonskih medijev strinjal, da bo v zameno za potrebno podporo Sorosa in Rame Makedonija na voljo za izvajanje kakršnekoli regionalne prioritete, vključno z zagotavljanjem oslabljenega nadzora vzdolž balkanske migrantske poti v primeru morebitnega novega jesenskega vala.

Organizacije, ki jih financira Soros, so bile aktivno vključene v olajšanje pretoka migrantov v času migrantske krize 2015–2016, poročila pa kažejo, da je Soros od Makedonije vsak drugi dan prejemal posodobitve podatkov o številu migrantov in težavah, ki bi lahko ovirale njihovo gibanje. Po zaprtju meja se je zmanjšal dotok, Grčija pa v zadnjih tednih poroča o resnem porastu migrantov na otokih blizu Turčije. Znano je, da turški predsednik Erdogan že nekaj časa grozi, da bo odprl vrata in poslal val migrantov v primeru, če njegov sporazum z EU iz leta 2016 ne bo spoštovan v celoti. Makedonijo pogosto označujejo tako kot tranzitno državo  kot tudi potencialno taborišče, zato ne čudi, da so se vladni uradniki, od katerih so mnogi pravi veterani nevladnih skupin, ki jih financira Soros, zavzemali za sprejetje novih podzakonskih aktov, ki bi za migrante v Makedoniji uvedli financiranje stanovanj, izobraževanja in dostop na trg dela.

Hana Murn