fbpx

Nov udarec za Bidna: Kitajski predsednik Xi zavrnil njegov poziv k skupnemu srečanju

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Ameriški predsednik Joe Biden je po poročanju ameriških medijev doživel nov udarec. Kitajski predsednik Xi Jinping je namreč prejšnji teden zavrnil njegov poziv k skupnemu srečanju, je odjeknilo. Biden je v torek poročanje o tem zanikal, čeprav poročanje temelji na številnih virih. 

Financial Times je poročal, da je več ljudi, ki so bili prejšnji teden seznanjeni z 90-minutnim klicem obeh voditeljev, navedlo, da kitajski predsednik Xi Jinping ni bil odprt do poziva s strani Joejaa Bidna k srečanju, vztrajal je namreč, da naj Washington vzpostavi manj oster odnos do Pekinga.

“Ni res,” je odvrnil Biden na vprašanje novinarjev, ki jih je zanimalo, ali je razočaran, ker se kitajski predsednik ne želi srečati z njim. Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan pa je v torek v izjavi dejal, da poročanje okrog klica obeh predsednikov naj ne bi predstavljalo natančnega prikaza narave klica. “Pika”, je zatrdil.

Biden ni pričakoval njegovega odziva
Vir, ki je bil med seznanjenimi o klicu, je potrdil, da je poročanje medijev pravilno. “Xi je očitno namignil, da je treba najprej izboljšati ton in vzdušje v odnosu med državama,” je za Reuters povedal vir. Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu se prav tako ni nemudoma odzvalo na novinarsko vprašanje, ki mu je bilo zastavljeno.

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Financial Times je citiral enega od svojih virov, ki je dejal, da je Biden na srečanje na vrhu gledal kot na eno od  novih možnosti za nadaljnje sodelovanje s Xijem, in ni pričakoval takojšnjega odziva. Navedel je tudi enega izmed ameriških uradnikov, ki je dejal, da čeprav se Xi ni strinjal z zamislijo glede vrha, Bela hiša meni, da je to deloma posledica skrbi glede covida-19.

Govora je bilo o srečanju skupine G20 oktobra v Italiji 
Italijo se je omenjalo kot možno prizorišče oktobrskega vrha skupine G20, vendar je ob tem treba pripomniti, da kitajski predsednik vse od izbruha pandemije v začetku lanskega leta ni zapustil Kitajske. Sullivan je sicer v svoji izjavi še razkril, da sta predsednika razpravljala o pomembnosti zasebne razprave in dodal, da bo to tudi spoštovano.

Klic med Bidenom in Xijem je bil prvi v sedmih mesecih, med drugim sta razpravljala o zagotavljanju konkurence med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma, da ne bi prišla v konflikt. Ameriški uradnik je pred samim pogovorom predsednikov dejal, da pogovor predstavlja test, če lahko neposredno sodelovanje na najvišji ravni prispeva k spremembi odnosov, ki so se znašli na mrtvi točki. V zadnjih desetletjih so se odnosi vidno poslabšali. Bela hiša je nato sporočila, da namerava ohraniti odprte komunikacijske kanale, vendar ni napovedala nobenih konkretnih srečanj v prihodnosti.

Kitajski državni mediji so povedali, da je Xi Bidnu povedal, da ameriška politika glede Kitajske predstavlja “resne težave” v odnosu, vendar je dodal, da sta se obe strani strinjali, da bosta vzdrževali pogoste stike in od delovnih skupin zahtevali, naj okrepijo komunikacijo.

Nina Žoher