fbpx

Nov udarec za Bidnovo administracijo: Plače padajo!

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Ameriškega predsednika Joeja Bidna iz vrst demokratov čaka nov udarec. Ameriška agencija, zadolžena za spremljanje trga dela, je namreč postregla s podatkom, da se je realni povprečni urni zaslužek za vse zaposlene od junija do julija zmanjšal za 0,1 odstotka.

Podjetja po vsej Ameriki plačujejo svojim delavcem več, saj si prizadevajo zapolniti rekordno število odprtih delovnih mest. Plače so se julija povečale za štiri desetinke odstotne točke. Toda cene rastejo še hitreje. Indeks cen življenjskih potrebščin se je dvignil za pet desetink točke. To pomeni, da gre delavcem slabše kot mesec dni prej.

Če človek nekoliko spremeni časovni okvir, so stvari še slabše. Realni povprečni urni zaslužek se je od julija 2020 do julija 2021 znižal za 1,2 odstotka. Sprememba realnega povprečnega urnega zaslužka skupaj z 0,6-odstotnim povečanjem povprečnega delovnega tedna je povzročila 0,7-odstotno zmanjšanje realnega povprečnega tedenskega zaslužka. To pomeni, da Američani delajo več in zaslužijo manj.

Poročilo glede zaposlovanja iz prejšnjega tedna je predstavljalo veliko razočaranje, saj je ameriško gospodarstvo avgusta dodalo le 235.000 delovnih mest, kar je za skoraj pol milijona manj od pričakovanja ekonomistov, poroča Washington Times. Ljudje preprosto zaslužijo več, ko sedijo na kavčih, kot pa na delovnem mestu. Osem milijonov Američanov je brezposelnih, vendar je rekordnih 10 milijonov odprtih delovnih mest.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Ko je inflacija na začetku tega leta začela rasti, so mnogi strokovnjaki po poročanju Breitbarta dejali, da bo to privedlo do zvišanja plač. Toda v praksi je zvišanje plač zaostalo za inflacijo, kar pomeni, da ameriški delavci postajajo vse revnejši.

Nina Žoher