fbpx

Nov udarec za Pahorja: Latvijci pokazali, kako se ravna v primeru obtoženega koruptivnega guvernerja

Guverner Latvije Ilmars Rimsevics. (Foto: Twitter)

Guverner latvijske centralne banke Ilmars Rimsevics, ki so ga v soboto aretirali agenti posebnega urada za boj proti korupciji KNAB, je obtožen prejetja 100 tisoč evrov podkupnine. Latvijski politični vrh ga je že pozval k odstopu, predsednik Latvije pa je napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost. To je organ z istimi pristojnostmi, kot ga ima tudi Slovenija, vendar ga nekdanji predsednik vlade Borut Pahor ob razkritju milijardnega pranja iranskega denarja ni nikoli sklical.

Latvijska vlada se je zaradi aretacije danes sestala na izredni seji, po kateri ga je politični vrh s premierjem Marisom Kucinskisom na čelu pozval k odstopu. Rimsevicseve zadolžitve je začasno prevzela njegova namestnica Zoja Razmusa. Po navedbah preiskovalcev v zadevo ni vpletena nobena latvijska finančna ustanova. Po neuradnih podatkih naj bi guverner podkupnino prejel od fizične osebe.

Po latvijski zakonodaji lahko guvernerja centralne banke predčasno razreši parlament zaradi večjega prekrška, vendar pa mora biti krivda dokazana s pravnomočno sodbo. Rimsevics je bil za guvernerja centralne banke imenovan leta 2001. V soboto zvečer so ga pridržali agenti KNAB in ga sedem ur zasliševali, nato pa so ga v nedeljo prepeljali na drugo lokacijo. Agenti naj bi tudi preiskali njegov dom in prostore centralne banke.

Latvijski predsednik Raimonds Vejonis je na Twitterju v nedeljo napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost na temo “situacije v bančnem sektorju”.

C. Š.