fbpx

Pahor priznal, da je vedel za pranje denarja v NLB!

Foto: iStock

V ZDA so v lanskem letu odkrili primer iranskega opranega denarja iz NLB, o tem so pisali tudi tamkajšnji mediji, vendar od dopisnikov RTV Slovenija, POP TV ali sodelavcev Dela in STA slovenska javnost ni izvedela nič.  Vsaj glede dostopnih podatkov tudi iz obtožnice sodišča v Virginiji ni videti, da bi nakazilo iz NLB Američani postavili v pravi kontekst, saj očitno niso vedeli, da to nakazilo izvira iz pralnice denarja, ki jo je imela državna Nova Ljubljanska banka v povezavi s podjetniki iranskega porekla in tamkajšnjo iransko banko.

In kakšna je zgodba?
Gre za Jamesa Roberta Bakerja, iranskega rodu, ki ima še drugo ime Majid Karimi, v Bakerja pa se je Karimi v ZDA preimenoval julija 1985. Baker je bil od leta 1985  zaposlen v Naval Sea Systems Command (Navy), od leta 2006 pa v Navy Yard v Washington, D.C., za to delovno mesto, ki je tako ali drugače povezano z ameriško vojsko, pa je prestal preverbo obveščevalne službe ameriškega obrambnega ministrstva. 20. septembra 2001, torej  nekaj dni po napadu na newyorška dvojčka, je bil s strani družbe Navy Yard obveščen, da je prepovedano posedovanje tujega potnega lista in  Baker je tudi zagotovil, da nima več iranskega potnega lista.  Toda obveščevalci so ugotovili, da je 26. septembra 2001 Baker potoval v Iran z iranskim potnim listom in 23. oktobra istega leta so ga suspendirali. Toda Baker je s svojim odvetnikom družbo Navy na koncu uspel prepričati, da je vrnil iranski potni list in 29. avgusta 2002 so ga ponovno sprejeli v službo.

Danes nam je predsednik republike Borut Pahor sporočil, da je vedel za pranje denarja v NLB. V uradu predsednika so zapisali: “Predsednik Borut Pahor je za informacijo o nakazilih iranskega denarja preko NLB izvedel prejšnji teden. Kot predsednik vlade je informacijo, med drugimi naslovniki, prejel v kabinet konec jeseni 2010. Predsednik domneva, da na prejeto informacijo ni bil posebej opozorjen, ker so se tedaj s tem vprašanjem že ukvarjale pristojne institucije.” To pomeni, da je vlada Boruta Pahorja bila seznanjena s spornimi posli v NLB, a ni ukrepala. Devet let po začetku pranja denarja v NLB se ni zgodilo še nič, odgovarjal ni še nihče, čeprav je SOVA informacijo predala naprej pristojnim službam že leta 2010.

Dolarji iz ljubljanske NLB v newyorško The Bank of New York Mellon
Seveda so ga ameriški obveščevalci dobro spremljali in 11. decembra 2009 so pri Bakerju zaznali velike transakcije denarja. Na ime Majid Karimi je bilo iz Nove Ljubljanske banke na newyorško The Bank of New York Mellon nakazanih 133.902 dolarjev, Karimi je denar prejel iz računa podjetja Al Samaa LTD v lasti Iranca Iraja Farrokhzadehua, ki je bilo sicer ustanovljeno v Združenih arabskih emiratih, Iranec je račun za to podjetje v NLB odprl kmalu za tem, ko je že začel poslovati z NLB prek svojih dveh firm, to je Farrokh Ltd. in Farrokhzadeh Partnership Co. Te dni se je tudi razkrilo, da je šlo v slabih dveh letih za velikansko pranje denarja, ki se vrti okoli milijarde dolarjev.

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Karimi je moral denar, ki ga je prejel iz Slovenije, nato nekoliko razpršiti. V ZDA so preiskovalci 11. decembra 2009 zaznali, da je Majid Karimi ves denar v višini 133.902 dolarjev iz newyorške The Bank of New York Mellon nakazal na račun banke BB&T. Teden dni za tem, 18. decembra 2009, je iz BB&T nakazal 30 tisoč dolarjev na svoj račun na banki ING. 22. decembra 2009 je znesek 40 tisoč dolarjev kot  Majid Karimi iz bančnega računa BB&T nakazal na račun Jamesa Bakerja na Wells Fargo Bank. Prav tako je  22. decembra 2009 na enak način prenesel 40 tisoč dolarjev kot Majid Karimi na račun Jamesa Bakerja, tokrat na račun banke PNC.

Preiskovalci so v sefu pri Bakerju odkrili štiri različne kartice socialnega zavarovanja, ki je v ZDA poleg vozniškega dovoljenja glavni identifikacijski dokument, s katerim državljani ZDA dokazujejo svojo identiteto, potrebni so za odpiranje bančnega računa, najemanja kreditov, kupovanje alkohola v trgovini, letalskih kart ali kot identifkacija pred uradniki.  V sefu so odkrili tudi tri potne liste na ime Majid Karimi z Bakerjevo fotografijo, dva sta bila izdana po tem, ko je Baker zagotovil podjetju Navy, da več ne poseduje iranskega potnega lista.

Iz  Irana prek NLB do ZDA
In česa preiskovalci pri Bakerju oziroma Karimiju niso vedeli? Preiskovalci niso vedeli, da je bila v tem času v NLB velika pralnica denarja in da je denar na račun podjetja Al Samaa LTD., odprtega pri NLB in v lasti Iranca Iraja Farrokhzadehua, pretežno prihajal iz Export Development Bank of Iran, za katero so na mednarodnem trgu veljali omejevalni ukrepi. Spomnimo, ta banka je decidirano omenjena tudi v Uredbi Sveta EU z dne 26. julija 2010 št. 668/2010 o izvajanju člena 7(2) Uredbe (ES)št. 423/2007 o omejevalnih ukrepih proti Iranu in v tej uredbi piše, da je ta banka povezana z domnevnimi iranskimi programi za širjenje orožja, da je povezana tudi pri plačilih, povezanih z orožjem za množično uničevanje, da zagotavlja finančne storitve ter spodbuja stalne dejavnosti preskrbovanja navideznih podjetij, povezanih s subjekti v okviru iranskega obrambnega ministrstva.

Miro Petek