fbpx

“Nova dimenzija groze”: Musliman nameraval kokain zmešati s strupom za podgane, da bi pobil mlade, ki zahajajo v nočne klube

Foto: facebook

Preiskovalci so razkrili, da je musliman iz zahodnega Oaklanda v Kaliforniji nameraval dati nov zagon terorizmu, in sicer tako, da bi v podporo Islamski državi ubil 10 tisoč ljudi.

Tuji mediji so objavili najbolj škandalozne dele z zaslišanja Amerja Alhaggagija, ki je bil aretiran lanskega novembra, obtožnica pa ga med drugim bremeni tudi kraje identitete. Toda, ko so ga mesec dni kasneje privedli pred sodnika, je njegov odvetnik prosil za njegovo izpustitev. Nenavadno je tudi to, da je bilo zaslišanje zaprto za javnost, zato je javnost do vsebine zaslišanja prišla zgolj prek zvočnih posnetkov. Na njih je v začetku možno slišati, da je Alhaggagi v mnogih pogledih predstavnik tipičnega ameriškega mladostnika, ki bi morda potreboval svetovanje, zato naj ga izpustijo na svobodo oziroma ga nadzorujejo prek elektronske sledilne zapestnice. Vendar pa njegov odvetnik očitno ni pričakoval, da bo zvezni tožilec opravil domačo nalogo in o Alhaggagiju odkril njegovo mračno preteklost.

Mediji so se osredotočali na njegovo dejavnost na spletu, a je bil mnogo bolj aktiven
Zvezni tožilec je namreč predložil dokaze, da je moški iz Oaklanda spodbujal teroristična dejanja v imenu Islamske države in njihove sovražne retorike prek spleta. John Bennett, posebni agent FBI, je v intervjuju za ABC7 povedal: “To je bil primer ključnega pomena za nas. To je bila jasna in nedvomna prisotnost nevarnosti za javnost v Bay Area.” Medtem ko se je v ZDA večina medijev osredotočala na Alhaggagija in njegovo spodbujanje k Islamski državi prek družbenih medijev, pa je posebni agent FBI razkril, da je šlo vse še mnogo dlje, kot pa zgolj za novačenje prek spleta.

Agenti FBI so namreč začeli komunicirati z Alhaggagijem prek spleta več kot štiri mesece pred tem, preden so ga aretirali. Tožilec je razkril, da so prve namige dobili potem, ko je naokrog razlagal, da namerava povzročiti ogromen požar v bližini njegovega doma, kot potencialno tarčo pa je omenil Berkeley Hills.

Naložil si je priročnik IS za izdelavo bomb
22-letnik se je rodil v mestu Lodi v Kaliforniji, odraščal pa je v East Bayju. Hodil je na gimnazijo Berkley, v času aretacije pa je živel v stanovanjskem kompleksu v zahodnem Oaklandu. Tožilec trdi, da je vse do aretacije komuniciral z zaupnim virom, ki dela za FBI, ta pa trdi, da je Alhaggagi več mesecev načrtoval napade in razpravljal o svoji pripravljenosti, da bi se ubil za Islamsko državo. Novembra 2016, le nekaj dni pred aretacijo, je namreč Alhaggagi govoril o svojih načrtih, kako bi v nočnih klubih na področju Bay Area prodajal kokain, ki bi ga zmešal s strupom za podgane. Tajni agent pravi, da je 22-letnik iskal točne informacije, v kakšnem razmerju bi moral premešati kokain in strihnin. Agentu pa je pokazal tudi priročnik Islamske države za izdelavo bomb, ki ga je prenesel na svoj računalnik, prav tako mu je pokazal tudi fotografijo puške, češ da mu jo lahko priskrbi.

Nameraval razstreliti gejevski klub
Nato pa mu je zaupal nadvse zaupno informacijo. Tajnemu agentu je namreč priznal: “Živim blizu San Francisca, ki je gejevska prestolnica sveta. V gejevskem klub bom podstavil bombo, nameravam ‘raztrgati’ mesto. Celoten Bay Area bo v plamenih,” je tajni agent pričal na sodišču. To pa je bilo tudi ključno pričanje, da Alhaggagija niso izpustili na prostost, kot je predlagal njegov odvetnik, ki ga je med drugim opisal kot “zelo mladega in naivnega človeka”. Vendar pa se tajni agent s tem ni strinjal, saj je imel Alhaggagi premišljen načrt, kako bi se kasneje, če mu ne bi uspelo izdelati bombe, zaposlil na policiji in iz policijskih postaj kradel orožje, ob tem pa je zatrjeval agentu pod krinko: “Grozo bom na novo opredelil”, piše Jihad Watch. Španski Telemundo pa dodaja, da mu, v kolikor bo spoznan za krivega, grozi do 47 let zapora.

M. S.