fbpx

Nova Evropa: Nova raziskava razkrila, da skoraj polovica avstrijskih migrantov zahteva šeriatsko pravo

Foto: STA

Študija, ki je bila objavljena ta petek, je razkrila, da skoraj polovica vseh migrantov v Avstriji meni, da je šeriatsko pravo pomembnejše kot tisto, ki velja v državi, v kateri živijo.

Britanski Daily Mail poroča, da je študija Avstrijske akademije znanosti, v katero je bilo vključenih 900 migrantov, razkrila, da 40 odstotkov vprašanih meni, da je imela njihova vera vedno prednost pred sekularnimi zakoni. Isti odstotek ljudi meni, da so zahodni ljudje preveč liberalni v svojem načinu življenja in da imajo preveč svobode.

Pridobljeni podatki raziskave, ki je bila naročena s strani avstrijskega zunanjega ministrstva, razkrivajo, da eden izmed petih meni, da ženske ne bi smele imeti dovoljenja za delo. Vsak četrti od petih je dejal, da se sicer strinjajo, da so ženske in moške enaki. Menijo tudi, da bi morale imeti muslimanske ženske v Avstriji pokrito telo in glavo.

V zadnjih nekaj letih se je Avstrija soočila s pritokom migrantov, od katerih je večina prispela v državo leta 2015 in v začetku leta 2016. Okrog 90.000 migrantov je samo v letu 2015 v Avstriji zaprosilo za azil.

Foto: epa

Foto: epa

Kar 37 odstotkov vprašanih migrantov je zatrdilo, da v šolah želijo, da imajo dekleta in fantje ločena pouka gimnastike in plavanja. Na začetku tega meseca je Švica proti švicarskemu paru turškega porekla zmagala na Evropskem sodišču za človekove pravice, saj je to odločilo, da svojih hčerk zakonca ne moreta odvzeti iz mešanih plavalnih ur.

V raziskavo je bilo vključenih 900 migrantov
V reševanje vprašalnika je bilo vključenih 900 migrantov iz Sirije in Iraka, ki prebivajo v Avstriji, pri čemer je treba dodati, da so nekateri izmed podanih odgovorov presenetili avstrijsko zunanje ministrstvo. Samo 61 odstotkov vprašanih se ima za religiozne, samo trije od desetih pa so izdali, da molijo 5-krat na dan, kot veleva Koran. Dober znak je sicer, da je 83 odstotkov vprašanih dejalo, da so pripravljeni sobivati z drugimi verami, 45 odstotkov pa, da želijo ohraniti islam kot superiorno religijo.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je glede na rezultate dejal, da integriranje migrantov še naprej ostaja velikanski izziv. Poudaril je, da če bo prišlo do kršitev zakona ali temeljnih vrednot, Avstrija ne bo reagirala tolerantno, ampak bo pokazala, da morajo biti predpisi strogo upoštevani.

Sebastian Kurz (Foto: epa).

Sebastian Kurz (Foto: epa).

V pripravi je osnutek novih zakonov
Avstrijska vlada pripravlja nov osnutek zakonov, ki bodo pospešili integracijo in bodo od migrantov zahtevali, da se obvezno zaposlijo za plačilo evro na uro, da prenehajo nositi burke in da prenehajo širiti agresivne vsebine Korana. Da pa bo prišlo sprejema teh idej, bi jih morali podpreti tudi social-demokratski koalicijski partnerji, ki strogo nasprotujejo prepovedi nošnje burk in zaposlovanju za nizke plače.

N. Ž.