fbpx

Nova norost švedskih oblasti: Odklanjali bodo zdravstveno pomoč upokojencem pri zajezitvi koronavirusa, to pa ne velja za migrante!

Ilegalni kamp migrantov na Švedskem. (Foto: Epa)

Švedska zopet preseneča s svojo liberalnostjo. V borbi proti zajezitvi virusa covid-19 bodo odklanjali pomoč starejšim prebivalcem in tistim, ki so preveč bolni. Iz tega izhaja, da bo marsikateri ilegalni migrant imel več pravic do zdravniške oskrbe kot množica švedskih upokojencev.

Švedski nacionalni svet za zdravje je v borbi za zajezitev virusa covid-19 na švedskih tleh svojim zdravstvenim delavcem predlagal, naj v primeru preveč zasedenih kapacitet ne zdravijo najstarejših in tistih, ki imajo veliko drugih bolezni. V praksi to pomeni, da imajo zaradi virusa covid-19 švedski upokojenci manj pravic kot ilegalni migrant, ki v švedsko državno blagajno za zdravstvo ni vplačal niti evra.

Vlada je namreč vsem švedskim upokojencem poslala sporočilo, da bodo zdravstveni delavci, ne glede na Hipokratovo prisego prisiljeni, da svojim najstarejšim državljanom ne bodo nudili kakovostne zdravstvene oskrbe. Švedski infektolog Staffan Sylvan je ob tem povedal, da je švedski zdravstveni sistem popolnoma nepripravljen na gromozanski izbruh v prihodnosti. “Švedski migranti so nesorazmerno nalezljivi za virus. Največ okužb beležimo v somalski skupnosti,” sporoča Sylvan.

Posnetek neokusne šale dveh arabskih migrantov, ki sta se norčevala, da imata virus covid-19. (Foto: Twitter)

Švedska migranta kihala, smrkljala in se norčevala, da sta okužena z virusom covid-19
Po poročanju Voice of Europe se marsikateri švedski migranti ne zavedajo resnosti virusa covid-19. Tako je pred nekaj dnevi švedsko javnost šokiral posnetek, da sta arabska migranta Ali Qasem in Hussein Matar v švedskem mestu Eskilstuna kihala, smrkala in se pred prestrašenimi švedskimi državljani norčevala, da imata kužni virus covid-19. Po hudih protestih švedske javnosti se je posnetek umaknil iz svetovnih omrežjih. Švedska ima 4028 okuženih, 146 umrlih in 16 ozdravelih švedskih državljanov zaradi virusa covid-19.

Luka Perš