fbpx

Nova pravila igre: Muslimankam, ki nočejo službe, ker morajo sneti burko, država odvzame socialno pomoč!

Foto: epa

Danska v zadnjem času pošilja jasna sporočila muslimanskim ženskam, da morajo sprejeti vsakršno službo, ki jim je ponujena, sicer bodo ob socialno pomoč. V tej skandinavski državi imajo namreč že dlje časa težave z ženskami, ki nočejo sprejeti službe samo zato, ker v njej ne smejo nositi burk. Danska vlada se sklicuje na sodbo Evropskega sodišča iz 14. marca, ki je nošenje pokrival na delovnih mestih prepovedala. Ženske na Danskem zdaj ne morejo več zavrniti službe z argumentom, da jim tega vera ne dopušča.

Če na Danskem v pogojih za sprejem v službo zahtevajo, da ženska sname svoja muslimanska pokrivala, tega ne more več zavrniti, sicer jo čakajo finančne posledice. Danska vlada jim bo odrekla pravice do različnih socialnih transferjev, kar je potrdil tudi tamkajšnji minister za delo, Troels Lund Poulsen.

V dveh danskih občinah že poznajo primer, ko je bilo treba ženskam muslimanske veroizpovedi odvzeti pravice, ker niso želele skleniti delovnega razmerja. Troels Lund Poulse je namreč natančna navodila o sankcioniranju že posredoval vsem županom v državi.

Naj spomnimo. Evropsko sodišče je 14. marca letos odločilo, da podjetja v skladu s svojimi notranjimi pravili lahko prepovejo nošenje oblačil, s katerimi izražajo svoje politične, filozofske ali verske simbole na delovnem mestu. Takšna pravila so v skladu z evropskimi zakoni in niso diskriminatorna do vernikov.

T. F.