fbpx

Nova prevara diktatorja Lukašenka: V Beloruskem parlamentu ne bo niti enega opozicijskega poslanca!

Dolgoletni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (Foto: epa)

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Belorusiji so gladko zmagale stranke, zveste diktatorju Aleksandru Lukašenku. Opozicija ni dobila nobenega sedeža v parlamentu. Lukašenkovi kritiki so volitve označili za prevaro. Do sedaj so bile vse volitve v tej nekdanji sovjetski republiki nepoštene.

Danes objavljeni uradni rezultati kažejo, da so stranke, zveste diktatorju Aleksandru Lukašenku, osvojile vseh 110 sedežev v spodnjem domu parlamenta. Opozicija, ki je imela pred tem dva sedeža, je ostala praznih rok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse volitve do sedaj so bile nepoštene
65-letni Lukašenko, ki se ga je prijel vzdevek “zadnji evropski diktator”, vodi to nekdanjo sovjetsko republiko od leta 1994. Mednarodni opazovalci so do zdaj še vse volitve, ki so potekale v času njegove vladavine, označili za nepoštene.

Foto: epa

V Belorusiji bodo prihodnje leto predsedniške volitve in Lukašenko je v nedeljo, ko je na volišču oddal svoj glas, potrdil, da se bo znova potegoval za položaj. Izjavil je, da razume, da zahodne države spremljajo parlamentarne volitve v njegovi državi, da pa imajo Belorusi zadnjo besedo. Bolje rečeno, njegova lažniva in prevarantska partija.

Na voliščih so se dogajale številne nepravilnosti
Lukašenkovi politični nasprotniki so imeli na volitvah le malo možnosti. Glavni opozicijski voditelji in dva dosedanja opozicijska poslanca niso smeli kandidirati. Kampanja za spremljanje volitev, ki so jo organizirale opozicijske stranke, je poročala o številnih kršitvah, tudi o napihovanju številk volivcev. Aktivisti za človekove pravice, ki so spremljali volitve, so se pritoževali, da so opazovalce metali z volišč, prepovedali so jim fotografiranje ali jim ovirali pogled, poroča AFP.

Po podatkih oblasti je predčasno glasovalo več kot 35 odstotkov od 6,8 milijona volilnih upravičencev, poroča STA. Volilna udeležba je bila na koncu 77-odstotna.

Tudi mednarodni opazovalci so sporočili, da volitve niso bile demokratične ter da volivci in kandidati niso imeli osnovnih svoboščin. “Te volitve so pokazale splošno pomanjkanje spoštovanja demokratičnih zavez,” je sporočila vodja opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Margareta Cederfeld. Ob tem je opozorila, da so parlamentarne volitve v nevarnosti, da postanejo formalnost. Ovse, ki je v Belorusijo poslal 400 opazovalcev, je sporočil, da so bile na volitvah prezrte temeljne svoboščine. Opozoril je tudi na znatne pomanjkljivosti med preštevanjem glasov, zato je izrazil zaskrbljenost, ali so o izidih poročali pošteno.

Peter Truden