fbpx

Še ena svetovna prevara: 17. decembra se bo na sedežu OZN sprejemal še Globalni dogovor o beguncih!

Foto: Primorska24

Kakor je Madžarska naredila v zvezi z Globalnim dogovorom ZN o varnih, urejenih in rednih migracijah (GCM), tako je sedaj zavrnila tudi Globalni dogovor ZN o beguncih (GCR), ki se bo v ponedeljek, 17. decembra 2018, sprejemal na sedežu ZN v New Yorku.

Istočasno, kot se je pisal GCM, se je sestavljal tudi “sestrski dokument” GCR, je na tiskovni konferenci povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Cilj GCR je, kot je po pisanju Hungary Journala povedal Szijjarto, “spustiti skozi zadnja vrata vsakogar, ki ne more priti skozi glavna vrata z dogovorom o migracijah”.

Čeprav je 107-stranski dokument namenjen govoru o beguncih, je bilo v zadnjem času več pogovorov o tem, “kako lahko poskusijo kot begunce klasificirati ilegalne migrante,” je povedal Szijjarto. V zadnjem času “smo z birokrati ZN imeli veliko debat o tem, kdo je lahko klasificiran kot begunec. Dobro se zavedamo, da je stvar, s katero se soočamo, kriza ilegalnih migrantov in ne begunska kriza.”

Namen GCR sprejetje ilegalnih migrantov pod krinko azila
Szijjarto je še povedal, da obstajajo resni mednarodni napori, da se v Evropo in Severno Ameriko pripelje ilegalne migrante. “Ni zgolj naključje, da so ZDA zavrnile oba dogovora.” Ob tem je Szijjarto dodal, da problem beguncev že sedaj naslavlja cel kup mednarodnih konvencij, tako da ni potrebe za še en dogovor, ki bo silil države, da sprejmejo ilegalce, ki bodo preklasificirani kot begunci.

“Mladoletni” migranti v begunskem taborišču v Grčiji (Vir: Twitter)

Glavna fraza v GCR je “delitev bremena”, kakor je bilo tudi, ko je EU želela vsiliti državam članicam obvezne migrantske kvote. Iz tega razloga je Madžarska vztrajala, da se v dokument doda “prostovoljni princip”, a je bil predlog zavrnjen. To je pomenilo, da države ne bodo mogle same odločati o statusu ilegalnih migrantov.

Celoten dokument lahko preberete na tej povezavi: Globalni dogovor o beguncih

Po konservativnih ocenah v neposredni bližini Evrope, v pogojih, zaradi katerih bi lahko želeli migrirati v EU, živi od 30 do 35 milijonov ljudi. Sprejetje tako GCM kot GCR jih bo k migracijam še dodatno spodbudilo, “zato bi Madžarska 17. decembra glasovala proti globalnemu dogovoru o beguncih,” je povedal Szijjarto.

Ivan Šokić