fbpx

Nova Zelandija skušala terorista leta in leta deportirati

Islamski terorist Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen (vir: Twitter)

Nova Zelandija je leta in leta skušala deportirati islamističnega terorista, ki je v napadu z nožem v Aucklandu ranil sedem ljudi, je priznala novozelandska vlada.

Sodni spisi so razkrili, da je bil islamski terorist odgovoren za teroristični napad z nožem, 32-letni Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen. Po poročanju Reutersa gre za tamilskega muslimana iz Šrilanke, ki je na Novo Zelandijo prispel pred desetimi leti s pomočjo študentske vize, nakar je zaprosil za azil, ki je bil odobren leta 2013.

Samsudeen je bil podpornik Islamske države, je potrdila novozelandska premierka Jacinda Ardern. Do terorističnega napada je prišlo v petek, 3. septembra 2021, v trgovskem centru.

Brezuspešni poskusi deportacije

Terorist je v preteklosti že odslužil triletno zaporno kazen. Na svobodo so ga izpustili julija. Čeprav je bil pod stalnim nadzorom, pa ga niso mogli zadržati v zaporu. Oblasti so kasneje ugotovile, da je Samsudeen prišel do statusa begunca s prevaro. Zato so skušali preklicati njegovo vizo in izdali obvestila o deportaciji. A se je Samsudeen pritožil, in ker je bil v zaporu, njegova pritožba ni mogla v obravnavo.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern (Foto: epa)

Primerka je novozelandsko javnost opozorila na celo vrsto zakonskih lukenj v protiteroristični zakonodaji, ki so  Samsudeenu omogočile, da je še kar bil v Novi Zelandiji na prostosti. Podpredsednik novozelandske vlade Grant Robertson je že napovedal zaostritev te zakonodaje. Od sedem ranjenih v napadu so trije v kritičnem stanju, eden je bil odpuščen iz bolnišnice.

Družina krivi sodišča in zapore

Po trditvah Samsudeenove družine naj bi islamski terorist imel duševne težave, njegovo stanje pa naj bi se še poslabšalo v zadnjih 10 letih. Sorodniki so še prepričani, da so za poslabšanje njegovega psihičnega stanja, odgovorni sodišča in zapori. Po drugi strani, pa je na Novo Zelandijo prišel prav pred desetimi leti.

Ivan Šokić