fbpx

Nove podrobnosti strelskega pohoda: Policisti trdijo, da niso imeli potrebne opreme za vstop v učilnico, kamor se je zabarikadiral strelec

Foto: EPA

“Tudi naši policisti so imeli v stavbi svoje otroke – eden je bil ubit,” so se uradne osebe odzvale na očitke, da policisti oziroma agenti mejne patrulje niso dovolj hitro in odločno vstopile v teksaško šolo in preprečile strelski pohod osemnajstletnega mehiškega migranta, v katerem je ubil kar 19 otrok in dve učiteljici. Pojasnili so tudi, da so možnosti usposabljanja kadra v tovrstne namene drage in nedostopne zaradi nizkih proračunov, do katerih imajo oddelki dostop. Posledično tudi nimajo ustrezne opreme. Odločno pa so poudarili, da do zapoznelega vstopa v šolo prav gotovo ni prišlo zaradi strahopetnosti policistov.

Več virov organov pregona je za tuje medije razkrilo, da je bila (pre)pozna zaustavitev zabarikadiranega teksaškega strelca posledica kombinacije strelčeve obrambne taktike in pomanjkanja potrebne opreme. Natančneje, policisti niso imeli balističnega ščita, potrebnega za vstop v učilnico, kjer se je skrival zabarikadirani strelec. Poskus vdora v učilnico brez balističnega ščita bi povzročil gotovo smrt policistov, strelcu pa bi bilo tako zagotovljeno dodatno orožje in strelivo. Povedali so, da je obstajala tudi možnost, da bi strelec lahko vzel policijsko komunikacijsko opremo, s pomočjo katere bi strelec lahko poslušal gibanje in načrte policije. Vir z obmejne patrulje, ki pozna metode, ki jih je na hitro oblikovana ekipa policistov uporabljala za napad na osumljenca, je opisal težave, s katerimi se soočajo policisti. Pojasnil je, da je bila situacija veliko težja za razrešitev, ko se je strelec zabarikadiral v učilnici.

Spomnimo, Salvador Ramos je v torek izpeljal strelski napad na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju ter ob tem ubil 19 otrok in dve učiteljici, predhodno je doma ustrelil tudi svojo babico. Vsa dejanja je napovedal v sporočilih na Facebooku, vendar so bila ta prepozno opažena. Nekateri viri so tudi trdili, da sta dva policista Ramosa opazila, ko je oborožen vstopil v šolo, vendar pa je policija odreagirala mnogo kasneje – prepozno za 19 otrok starih med 7 in 10 let ter za dve učiteljici. Na spletu se je pojavila tudi tragična zgodba enega izmed očetov, ki je kot medicinski delavec prihitel na kraj dogodka, tam pa je ugotovil, da je med ubitimi tudi njegova hčerka. Poleg 21 mrtvih je bilo še 17 ranjenih, policija pa je strelca na koncu ubila. Oče strelca se je skrušeno opravičil za sinova dejanja in dejal, da bi bilo bolje, če bi ubil njega.

Foto: EPA

Policisti so bili nezadostno opremljeni
Tudi s ščitom, kot poroča Breitbart Texas, je eden od agentov mejne patrulje, ki je hitel nad strelca, še vedno utrpel udarno rano v glavo. Ekipa pregona pred ukrepanjem ni čakala na osebno zaščitno opremo. Še en agent obmejne patrulje je bil tudi v improvizirani taktični ekipi in je izstrelil strele, za katere se domneva, da so osumljenca ustavili, je potrdil vir. Breitbart Texas se je pogovarjal z lokalnim uradnikom kazenskega pregona, ki prav tako pravi, da policijske uprave v majhnih mestih zaradi težav s financiranjem nimajo dostopa do primerne opreme.

Foto: EPA

Policist je dejal, da je zgrožen nad napačno predpostavko, da so se policisti na kraju dogodka bali vstopiti. Uradnik, ki je zaradi preiskave moral ostati anonimen, je povedal za Breitbart Texas, da je eden izmed policistov, ki so bili pri oknu učilnice in niso mogli vstopiti, prav tako izgubil svojega otroka, ki je bil v učilnici. Priznali so tudi, da tamkajšnja skupnost nima zadostnih ustanov za pomoč pri duševnem zdravju ter tovrstnemu zdravljenju.

Sara Kovač