fbpx

[FOTO] Novi premiki v iskanju izginulega malezijskega letala – našli osebne predmete žrtev

Foto: epa

V iskanju pogrešanega malezijskega letala MH370 aktivno sodelujejo skupine, ki so se organizirale z namenom podpore svojcem žrtev izginulega letala. Posamezniki na obalah Madagaskarja zato že več mesecev iščejo morebitne razbitine letala in osebne predmete žrtev. V javnosti so se pojavile fotografije najdenih predmetov, najditelj pa upa, da jih bodo svojci morda identificirali kot predmete žrtev. 

Eden izmed teh, ki se zavzemajo za svojce žrtev, je tudi Blaine Gibson, ki je že pred nekaj meseci na obali Madagaskarja odkril razbitine letala. Tokrat pa je našel več stvari, za katere verjame, da so osebni predmeti žrtev izginulega letala MH370, ki je pred dvema letoma izginilo z radarjev na poti iz Kuala Lumpurja do Pekinga.

Gibson je na obali Madagaskarja našel okoli 20 predmetov, med katerimi so tudi nahrbtniki, torbice in torba za prenosni računalnik. Ni potrjeno, da gre za predmete žrtev. Najditelj dopušča tudi možnost, da so najdene stvari padle s kakšne ladje.

Poleg osebnih predmetov je Gibson našel tudi predmete, ki bi lahko bili del letala. Pred časom je sicer že našel dele izginulega letala, kar so mu priznali tudi avstralski preiskovalci, poroča BBC.

Uradna akcija se bo verjetno končala, svojci razočarani
Svojci so sicer nad uradnim delom preiskave močno razočarani, zato so se začeli organizirati tudi sami. Od uradnih preiskovalcev namreč niso dobili zadostnih informacij niti ne čutijo, da bi se ti zares trudili, da bi ugotovili, kaj se je dejansko zgodilo z letalom.

Avstralija, Malezija in Kitajska sicer preiskavo vodijo kar na 120.000 kvadratnih kilometrih v Indijskem oceanu. Njihovo iskanje zaenkrat še ni bilo uspešno, zato so sklenili, da bodo z iskalno akcijo v prihodnjih mesecih, v kolikor ne bodo odkrili nobenih kredibilnih informacij o nahajanju letala, prenehali. Pri iskanju sicer uporabljajo podvodne drone in sonarno opremo.

M. G.