Novi ruski napadi: “Po nesreči” namesto na Harkov izstrelili raketo na stanovanjsko stavbo v Belgorodu v Rusiji

Foto: epa

Ukrajinske oblasti so danes poročale o novih ruskih raketnih napadih na več mest v državi. Cilj naj bi bila predvsem kritična infrastruktura, čeprav poročajo o raketiranju tudi stanovanjskih zgradb, kjer naj bi bile tudi žrtve. Trupli 31-letnega moškega in 80-letne ženske so namreč našli v ruševinah stanovanjske zgradbe, ki so jo uničili ruski napadi v ukrajinskem mestu Mikolajiv. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v parlamentarni skupščini Sveta Evrope ob vsem tem pozval k sojenju “vsakemu agresorju in klavcu” in ponovil željo po vzpostavitvi posebnega mednarodnega sodišča. Ob tem je pozval tudi k dobavi sistemov zračne obrambe za Ukrajino in dodal, da imajo trenutno le deset odstotkov zmogljivosti, ki jih potrebujejo.

O napadih so danes poročali v mestu Mikolajiv na jugu države. “Ruske rakete so zadele petnadstropno stanovanjsko stavbo, dve zgornji nadstropji sta bili popolnoma uničeni, ostalo pa je pod ruševinami. Na kraj dogodka so že prispeli reševalci,” je v izjavi zapisal župan mesta Oleksandr Sienkovič. “Doslej so reševalci izvlekli trupli dveh mrtvih stanovalcev,” je sporočil župan, iskanje in reševanje drugih pa po njegovih besedah pa še poteka. Pred tem, so dejali, da po napadu pogrešajo sedem ljudi.

V ruskih raketnih napadih v okolici Kijeva je bila zadeta zlasti kritična infrastruktura, je izjavil predstavnik ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. Ruske rakete naj bi med drugim zadele mestece Makariv približno 55 kilometrov zahodno od prestolnice. V luči napadov je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba ponovno opozoril, da so ruske sile med drugim uporabile tudi brezpilotna letala iranske izdelave.

Ukrajina, Kijev. (Foto: STA)

Putinu vseeno koga ubije: Ukrajince ali Ruse?
O raketnih napadih pa so danes poročali tudi v ruskem mestu Belgorod ob meji z Ukrajino. “Ukrajinske oborožene sile so obstreljevale Belgorod. Poškodovana je bila stanovanjska stavba na ulici Gubkin,” je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Medtem pa je Ukrajina trdi drugače. “Rusija je izstrelila raketo proti Harkovu, a je šlo nekaj narobe in je zadela stanovanjsko stavbo v Belgorodu v Rusiji. Ali bo preiskava? Ali kazen? Ne, Putinu je vseeno, koga naj ubije: Ukrajince ali Ruse. Propagandisti bodo hitro našli lažne razlage,” je na Twitterju zapisal Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika.

Proruske separatistične sile na vzhodu ukrajinske regije Doneck pa so medtem danes dejale, da so zavzele dve vasi v bližini industrijskega mesta Bahmut. Drugačne informacije pa navaja ukrajinska vojska, ki je v jutranjih urah sporočila, da je odbila ruske napade v bližini vasi Bahmutske, Ozarjanivka, Ivangrad in Marinka. Britansko obrambno ministrstvo medtem poroča, da so se ruske sile v južnem ukrajinskem mestu Herson verjetno začele pripravljati na evakuacijo nekaterih civilistov v pričakovanju, da bodo sile Kijeva kmalu skušale ponovno zavzeti mesto. Ruske sile naj bi skušale okrepiti tudi novo frontno črto zahodno od vasi Milove v Hersonu, potem ko so se bile v začetku oktobra prisiljene umakniti na severu regije, navaja poročilo Londona.

Rusija – agresorska država
Rusijo je treba prepoznati kot državo agresorko, vse morilce in klavce pa postaviti pred sodišče za vojne zločine, storjene med vojno v Ukrajini,”
je dejal Zelenski v videokonferenčnem nagovoru na današnjem zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. “Zato je treba vzpostaviti potrebne pravne mehanizme in ustanoviti posebno sodišče,” je še dejal in dodal, da je treba zagotoviti dolgotrajni mir, in Rusijo obtožil, da zavrača dialog.

Foto: posnetek zaslona YouTube

“Svet Evrope lahko prevzame vodilno vlogo pri zahtevi po odgovornosti Rusije in plačilu za velike izgube, ki smo jih utrpeli v tej vojni. Kot Evropejec vas prosim, da podprete ta projekt,” je dejal Zelenski in pozval, naj “agresor za svoja dejanja plača pošteno ceno”. Pozval je tudi k povečanju števila dobav protiletalskih vojaških sredstev za zaščito “celotnega ukrajinskega neba”. “Imamo nekaj svoje opreme, vendar to ni dovolj, saj je Ukrajina zelo velika država z veliko infrastrukture, ki jo je treba zaščititi,” je dejal. “Imamo le deset odstotkov vsega, kar potrebujemo,” je sklenil Zelenski.

Putin na srečanju z Erdoganom predlagal vzpostavitev plinskega vozlišča v Turčiji
Danes se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin srečal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Astani in predlagal vzpostavitev plinskega vozlišča v Turčiji. Erdogan je zagovarjal hitro rastoče trgovinske vezi Ankare z Moskvo, že pred srečanjem pa svojo državo predlagal kot posrednico pri morebitnih mirovnih pogajanjih med Rusijo in Ukrajino. “Turčija se je izkazala za najzanesljivejšo pot za dobavo tudi v Evropo. Lahko bi razmislili o možnosti, da bi v Turčiji vzpostavili plinsko vozlišče za dobavo drugim državam,” je na srečanju v luči energetske krize ter sankcij proti Rusiji predlagal Putin. “To bi bila platforma ne le za dobave, ampak tudi za določanje cen (plina),” je še dejal.  

Srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana (Foto: EPA)

Sara Kovač