fbpx

Novi švedski običaji: Zaradi napak pri obrezovanju 2-mesečnemu dečku morali amputirati penis, muslimanska mati dogodka ne obžaluje

Slika je simbolična (vir: twitter)

25-letna Hiba je verna muslimanka. To med drugim pomeni, da v javnosti nosi naglavno prekrivalo, ravno tako pa vključuje, da se je na njenem novorojenčku izvedlo islamsko obrezovanje. Pri obredu je šlo nekaj hudo narobe, zaradi česar so bili zdravniki prisiljeni dečku odrezati penis.

2-mesečni Ilyas iz Linköpinga na Švedskem je zahvaljujoč svojim muslimanskim staršem ostal brez penisa. Obrezovanje, pri katerem so šle po poročanju Voice of Europe stvari hudo narobe, se je za dojenčka končalo z močno ožganim penisom, ki ga bodo zdravniki morali amputirati.

Obrezovanje na fantkih gre včasih hudo narobe, saj to počnejo tako imenovani amaterski “kuhinjski kirurgi”. Celo v primerih, ko to zlorabo izvajajo za to usposobljeni zdravstveni delavci, prihaja do komplikacij. V tem primeru delavec na lepotni kliniki ni znal uporabljati laserske opreme. Namesto da bi odrezal kožico, je tako zažgal Ilyasov penis, da je počrnel. Dojenčka so morali odpeljati v bolnišnico, po izjavah njegove matere pa so zdravniki ugotovili, da v penisu ni več nikakršnega pretoka krvi, zaradi česar bodo morali otrokov penis amputirati. V Linköping so že poslali tudi specialiste, da bi ocenili, ali se da fantku na kakršenkoli način še pomagati.

Mati ne obžaluje sinovega obrezovanja
Hiba
ne obžaluje, da je dala svojega sina obrezati. “Zdaj ni ničesar, kar bi lahko naredila, kar je bilo, je bilo,” je povedala. Strinjala se je s preiskavo, zato da drugi muslimanski dojenčki ne bi ostali brez penisa na enak način. Da bi prepovedali genitalno maličenje, kakršno je obrezovanje dečkov in deklic, pa se ji ne zdi sprejemljiva alternativa.

Oseba, ki je odgovorna za nastalo škodo, naj bi bil izkušen zdravnik in kirurg. Domnevno obžaluje dogodek, a se brani, da je moralo nekaj biti narobe z lasersko opremo, ki je bila izdelana v Veliki Britaniji za izvajanje obrezovanja na dečkih. Omenjeni kirurg naj bi bil ravno tako musliman. Domnevno ni bil usposobljen na Švedskem, kar bi pomenilo, da njegove kompetence ne dosegajo ravni, ki jo zahteva švedska medicinska šola.

Ivan Šokić