fbpx

Novi vodja nemških krščanskih demokratov je Friderich Merz

Friedrich Merz

Nemški krščanski demokrati (CDU) so danes na kongresu za predsednika izvolili Friedricha Merza. Kot edini kandidat je prejel veliko večino, skoraj 95 odstotkov glasov. Pozval je k enotnosti in preporodu stranke. Nasledil bo Armina Lascheta.

Na virtualnem kongresu je za Friedricha Merza glasovalo 915 od 983 delegatov, 16 se jih je glasovanja vzdržalo. Odločitev morajo uradno potrditi še z glasovanjem po pošti, katerega izidi naj bi bili razglašeni 31. januarja.

Skoraj 400.000 članov konservativne Krščansko-demokratske unije je že decembra na posvetovalnih volitvah, prvih v zgodovini stranke, Merzu izreklo jasno podporo kot novemu vodji CDU. Prejel je dobrih 62 odstotkov glasov podpore. A zadnjo besedo so imeli delegati, ki so novega vodjo zaradi pandemije danes potrjevali na virtualnem kongresu. Na sedežu stranke v Berlinu je navzoče le najožje vodstvo, medtem ko glasovanje poteka na daljavo. “Nismo izgubili svoje samozavesti,” je dejal. Zelo je bil kritičen do novega kanclerja Olafa Scholza iz vrst socialdemokratov (SPD), ki mu je očital pasivnost pri pomembnih vprašanjih.

Sara Kovač