fbpx

Novinarski eksperiment na Švedskem pokazal, da člani gejevskega gibanja pošiljajo seksualna sporočila mladoletnim osebam

Foto: Al Jazeera

Na Švedskem sta novinarja izvedla eksperiment, s katerim sta želela izvedeti, ali člani tamkajšnjega gejevskega gibanja pošiljajo neprimerna sporočila mladoletnim osebam. Izsledki so šokantni, saj je bil pri pošiljanju seksualnih sporočil 14-letnemu fantu, za katerega sta se lažno predstavljala novinarja, zaloten tudi eden izmed vodij švedskega gejevskega gibanja.

Po poročanju spletnega portala Breitbart sta eksperiment izvedla dva novinarja švedskega časnika Svenska Dagbladet, Negra Efendić in Adrian Sadiković, ki sta se na gejevski aplikaciji Grindr in spletnem forumu Qruiser lažno predstavljala kot 14-letni David. Pri tem sta novinarja prišla do šokantne ugotovitve, da je “Davidu” kljub njegovi mladoletnosti več kot 100 različnih moških poslalo seksualna sporočila.

Več moških, ki so bili na spletu v stiku z “Davidom”, se je z njim dogovorilo tudi za osebna srečanja za namen spolnih odnosov. Med njimi je bil tudi eden izmed vodij švedskega gejevskega gibanja, ki je “Davida” pred tem prosil celo za njegove fotografije in videoposnetke. Ko je ugotovil, da je bil v resnici tarča novinarskega eksperimenta, je priznal, da je mladoletni osebi pošiljal sporočila, a hkrati trdil, da v preteklosti nikoli ni imel spolnih odnosov z mladoletnimi osebami. Na dogodek so se odvali tudi v švedski gejevski organizaciji. Zapisali so, da bodo, če se bo izkazalo, da so obtožbe resnične, takoj ukrepali. “Za zdaj zadevo še vedno interno raziskujemo,” so dodali.

Zaradi posilstva že leta 2011 odstavljen vodilni član stockholmske parade ponosa
Eksperiment ni bil iz trte izvit, saj so primeri spolnega nadlegovanja mladoletnih oseb na Švedskem pogosti. Že decembra 2017 je bil tako na primer odstavljen eden vodilnih članov stockholmske parade ponosa, ker so mu dokazali, da je bil leta 2011 vpleten v posilstvo 13-letnega dečka. Pri podobnem dejanju je bil zaloten tudi vodja švedske javne televizije SVT, ki je poskušal z 9 tisoč švedskimi kronami kupiti nedolžnost 14-letnega dekleta, pri čemer pa se je izkazalo, da gre v resnici za novinarko Lisah Silfwer.

M. D.