fbpx

Novo zastrašujoče jedrsko orožje, s katerim se hvali Putin, lahko popolnoma uniči svet. Bo smrt res novo rusko vodilo?

Foto: Youtube

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno naznanil, da je kakršenkoli boj proti Rusom obsojen na propad. Dejal je, da ima Rusija novo orožje, bojevanje katerekoli druge države proti njej pa bi zato bilo ”nespametno in nesmiselno”. Rakete nove generacije so neslišne in hitrejše od zraka, pristanejo lahko na kateremkoli delu sveta, njihovo uničenje pa ni možno. Tako smrtonosnemu sistemu še nismo bili priča, dejstvo pa je, da ga nihče ne načrtuje za to, da ga nato ne bi uporabil. Kaj sledi?

Novo zastrašujoče rusko orožje svetu ne da spati. Putin ga je javnosti podrobneje predstavil v petek. V lasti ima rakete nove generacije, podvodna brezpilotna letala (drone), interkontinentalno raketo Avangard, raketo Sarmat, ki jo mnogi povezujejo s samim hudičem, sistem nadzvočnih raket Kinžal ter novo lasersko orožje.

V svojem najbolj militantnem govoru do sedaj je Putin dejal, da je Rusija testirala že celo vrsto novega strateškega jedrskega orožja. Nasprotniki se proti takemu orožju naj ne bi mogli braniti, orožje pa predstavlja odgovor Rusije na ameriški protiraketni ščit, postavljen na teritorialnem območju drugih držav, piše Sputnik.

Novo rusko orožje je močnejše in agresivnejše od vsega, kar poznamo
Kot primer učinkovitega orožja je Putin izpostavil raketo Sarmat. Tehta več kot 200 ton in ima kratek aktivni del leta, načeloma pa je ne more nič uničiti. ”Doseže lahko katerokoli točko na Zemlji, njene poti pa ne more prestreči noben drug raketni sistem,” je dejal. Novega ruska orožja ne ovira nič, niti razdalja. Nasprotnika lahko dosežejo, kjerkoli se ta nahaja. Ruska vojska daje poudarek na modernizaciji in ustvarjanju novih strateških bombarderjev.

To je popoln odgovor, ki ga bo prejel vsak, ki bo agresiven in uperjen proti Rusiji, vsakemu agresorju pa bo povzročil neprimerljive izgube. To je nadaljevanje tistega, o čemer je Putin govoril na konferenci v Münchnu. /…/ Prišlo bo maščevanje. Zato je prikazal nove vrste orožja, ki lahko porazijo potencialnega nasprotnika, tudi če je ta na drugi strani,” je za Sputnik dejal polkovnik Aleksandar Žilin.

Rakete so hitrejše celo od zvoka, ustaviti pa jih ne more nič
Ob tem je Putin predstavil tudi novo supersonično raketo Kinžal (ruska beseda za bodalo), ki leti desetkrat hitreje in brez zvoka. Vojaški analitik Dmitrij Kornjev pa je dodal: ”Kinžal se ne more primerjati z nobeno drugo raketo na svetu. Takšnih sistemov nimajo niti v ZDA. Kar se tiče Kitajske, nisem prepričan, a mislim, da tudi tam nimajo ničesar podobnega. Sistem je zelo natančen in nemogoče je, da bi raketa strmoglavila.” To pa še ni vse. Medcelinska raketa Avangard se premika dvajsetkrat hitreje od hitrosti zvoka in v tla udari kot meteor. V atmosferi jo je možno manevrirati tako bočno kot navpično. Ruske družbe so že pričele z njeno serijsko proizvodnjo.

Putin je dejal, da takšne skrajnosti in bojni kompleksi povečujejo sposobnost Rusije, ki želi bolj kot vse zagotoviti svojo varnost. Tudi področje laserskega orožja so razvili zelo široko: protiraketna in protisatelitska obramba, onemogočanje sovražnikovih nadzornih naprav, prestrezanje hitrih letal in še veliko več. Omenjeni podvodni droni se lahko gibljejo v ekstremnih globinah in veliko hitreje od same podmornice, torpeda in najbolj dodelanih plovil vseh vrst. Dron, ki nosi jedrske bojne glave, pa lahko neposredno iz vode strelja tako na objekte na obali kot tudi na letala.

A. L.