fbpx

Ukrajina od ZDA dobila nove protitankovske rakete, Moskva pa že opozarja na sprožitev vojaškega konflikta

Foto: YouTube

Pentagon je potrdil, da je Ameriški State Department z ukrajinsko vlado podpisal pogodbo o prodaji protitankovskih raket tipa Javelin. Dogovor je ocenjen na vrednost 47 milijonov dolarjev in potrebuje le še potrditev Kongresa.  

V primeru, da bo dogovor potrjen tudi s strani Kongresa, bo prodanih 210 protitankovskih raket, poroča Defense News, ki se sklicuje na vire v Pentagonu. Pentagon trdi, da to ne bo ogrozilo vojaškega ravnovesja v regiji. Kijev sicer obtožuje Moskvo podpiranja upornikov, Rusijo pa je celo označil kot agresorsko državo.

Pomoč pri dolgoročni obrambni zmogljivosti
“Sistem Javelin bo pomagal Ukrajini pri gradnji dolgoročne obrambne zmogljivosti, da ta brani svojo suverenost in teritorialno integriteto  z namenom, da zadosti svojim nacionalnim obrambnim zahtevam,” je Pentagon sporočil v izjavi. Na začetku tega tedna je ukrajinski predsednik Petro Poroshenko povedal, da dostavo orožja iz Amerike pričakuje v roku nekaj tednov, pri čemer pa ni konkretno navedel, za kakšno orožje gre. Kakorkoli, Pentagon je glede časovnice veliko bolj previden. “O dostavi orožja; prezgodaj je špekulirati, kdaj se bo to zgodilo,” je povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Sheryll Klinkel.

Moskva ogrorčena
Zakon o državni obrambi iz leta 2018 je odobril povečano vojaško pomoč ZDA Kijevu. Do sedaj je sicer Amerika Ukrajini pomagala z logistiko, obveščevalnimi službami, usposabljanjem in drugimi oblikami podpore.

N. Ž.