fbpx

Novozelandska premierka, ljubljenka svetovne in slovenske levice, je napovedala odstop

Ministrica Jacinda (Foto: epa)

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes napovedala, da bo najkasneje 7. februarja odstopila s položaja. 42-letnica, ki je državo vodila skozi naravne nesreče, pandemijo covida-19 in najhujši teroristični napad v zgodovini, je pojasnila, da nima več dovolj moči. Ardern je sicer ljubljenka svetovne in slovenske levice, kljub temu da je uvedla veliko bolj drastične covid ukrepe kot pri nas, do leta 2025 je napovedala prepoved kajenja in je Novo Zelandijo spreminjala v policijsko državo.

“Sem človek. Od sebe damo največ, kar lahko, dokler lahko, potem pa je čas, da gremo. In zame je prišel čas,” je dejala na srečanju članov svoje laburistične stranke. Povedala je še, da bo odstopila najkasneje 7. februarja, manj kot tri leta po zmagi na volitvah, ki so ji zagotovile drugi mandat.

“Verjamem, da je vodenje države najbolj privilegirano delo, ki ga lahko ima kdor koli, hkrati pa tudi eno izmed bolj zahtevnih,” je dejala. Dodala je, da takega dela ne moreš in ne smeš opravljati, “če nimaš polnega rezervoarja in nekaj rezerve za nepričakovane izzive”. Napovedala je, da bo Nova Zelandija novega predsednika vlade dobila po splošnih volitvah, ki bodo 14. oktobra, ob tem pa zatrdila, da sama ne bo kandidirala na njih. Povedala je še, da bo do volitev poslanka v volilnem okrožju.

A v očeh novinarjev RTV Slovenije “najmlajša ženska voditeljica” ne more storiti ničesar narobe. Še več, stvari, zaradi katerih bi v Sloveniji desnosredinsko vlado pribili na križ, novozelandsko premierko kujejo med zvezde. Medtem pa Ardernova spreminja Novo Zelandijo v policijsko državo, toda teh besed v slovenskih dominantnih medijih ne boste slišali – razen ko gre za Janšo, Orbana in druge voditelje, ki ne sodijo v levoliberalni krog.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern (Foto: epa)

V času, ko je bila premierka, si je prislužila mednarodno priznanje zaradi empatične obravnave pokola v mošeji v Christchurchu leta 2019, v katerem je bilo ubitih 51 muslimanskih vernikov, še 40 pa ranjenih. Kasneje istega leta je bila pohvaljena zaradi odločnega vodenja med usodnim izbruhom vulkana White Island, znanega tudi kot Whakaari. Številne države so se zgledovale tudi po njenem delovanju v pandemiji covida-19. Od leta 2020 se je njena vlada spopadala s težavami. Njeno priljubljenost so ovirali naraščajoča inflacija, grozeča recesija in okrevanje konservativne opozicije.

Spomnimo, kako se je Nova Zelandija spopadala z epidemijo. Sicer uspešno, a po zaslugi drakonskih ukrepov, ki jih v Evropi niso uvajali. Ob tem so poročali zgolj o nekaj smrtnih primerih zaradi covida-19. Država pa je ostala zaprta vse do leta 2022. Medtem so v Sloveniji kritizirali politiko zapiranja in covid ukrepe. Kljub vsemu se je zdelo, da je v tujini bolj priljubljena kot doma.

Sara Kovač