Britanci bi nezakonite migrante izgnali na otok sredi Atlantika

Razgled z Zelene gore na otoku Ascension. (Vir: AFP)

Otok Ascension je vulkanski otok v Južnem Atlantiku. Najbližje britanskemu prekomorskemu teritoriju je bolj znani otok Svete Helene, kamor so evropske sile izgnale Napoleona. Otok Svete Helene ima britansko ustavo. Britanska ministrica za notranje zadeve Sarah Dines je v ponedeljek razkrila, da resno razmišljajo o izgonu ilegalnih migrantov na otok Ascension.

Morebitna premestitev je del strategije Združenega kraljestva, ki skuša nasloviti problematiko prihodov ilegalnih migrantov, ki prihajajo na otok z malimi ladjami. Vodstvo države je o predlogu že razpravljalo leta 2020, a ta ni bil realiziran, ker naj bi bil nepraktičen, poroča Economic Times.

“Prepričani smo, da je izgon migrantov v Ruando zakonit. Višje sodišče in vrhovni sodnik sta ugotovila, da je, zato se osredotočamo na to. Toda kot vsaka odgovorna vlada gledamo na dodatne ukrepe. Zato preučujemo vse, da zagotovimo delovanje naše politike,” je Dinesova povedala za Radio Times. Kot temeljni cilj predloga naj bi bil zmanjšati dejavnost kriminalnih tolp, ki “zlorabljajo sistem”. Ko so jo vprašali o morebitnem strošku, ki bi nastal ob implementaciji ideje, je odgovorila, da se vlada še vedno primarno osredotoča na dogovor z Ruando, a ob tem išče alternative, če bi se izkazalo, da ta ne bo mogoč.

Otok namesto Ruande
Premestitev migrantov na otok Ascension bi lahko služil kot alternativa izgonu nezakonitih migrantov v Ruando, kar je trenutno še vedno primarna strategije britanskih oblasti. Pravosodne oblasti na otoku so uvodoma menile, da je politika deportacije zakonita, a je nato pritožbeno sodišče to odločitev razveljavilo. Vlada sedaj zahteva dokončno sodbo vrhovnega sodišča, saj je ta odločena, da bo problem nezakonitih migracij, vključno s trgovino z ljudmi in kriminalnimi mrežami, rešila.

Nezakoniti migranti prihajajo na otok z manjšimi plovili, nakar jih zajamejo in procesirajo britanske oblasti. (Vir: AFP)

Ideja je bila predstavljena že pred tremi leti s strani nekdanje notranje ministrice Priti Patel. Kritiki predloga trdijo, da je ta nehuman, neizvedljiv in predrag. Iz migracijam bolj naklonjenih krogov je slišati predloge, da bi oblast namesto izgona morala ustvariti varnejše in zakonite poti priseljevanja.

Ž. K.