fbpx

O domnevnih kršitvah človekovih pravic v Turčiji bo odločalo Evropsko sodišče

Foto: epa

Na sodišče v Strasbourgu se je obrnilo 160 posameznikov iz Turčije zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic. Sodišče je danes sporočilo, da bo o 34 vloženih primerih, ki se nanašajo na uvedeno policijsko uro od avgusta lani, obvestilo turško vlado in jo prosilo za odziv. Kdaj bo izdana sodba, niso navedli.

Do kršitev človekovih pravic naj bi prišlo v bojevanju med turško vojsko in kurdskimi borci, predvsem v mestih Cizre in Sur. Tožniki so poročali o nezakonitih ubojih, slabem ravnanju in omejevanju svobode gibanja, ker so bili dalj časa prisiljeni ostajati doma. Tožbe so začele na sodišče prihajati decembra lani, 40 je bilo tudi prošenj za začasne ukrepe. Pet od teh zahtev je sodišče sprejelo in turški vladi naložilo, naj stori vse, da zaščiti življenje in fizično dobrobit petim ranjenim, ki so čakali na sprejem v bolnišnico. V štirih primerih je vseeno prišlo do smrti, domnevno zato, ker vlada posameznikom ni zagotovila zdravstvene oskrbe. V enem primeru je bil začasni ukrep odpravljen zaradi hospitalizacije, navaja sodišče.

Evropsko sodišče je danes sporočilo, da bo o 34 vloženih primerih, ki se nanašajo na uvedeno policijsko uro od avgusta lani, obvestilo turško vlado in jo prosilo za odziv. 

Na sodišču ugotavljajo, da je umrlo tudi 43 posameznikov, ki so ob predložitvi šestih pritožb trdili, da so bili ranjeni in ujeti v kleteh treh stavb v mestu Cizre. Domnevno naj bi vladne sile bombardirale stavbe, kamor so se zatekli. Sorodniki nekaterih žrtev so izrazili željo, da se obravnava nadaljuje. Turčija od avgusta lani vodi obsežno operacijo proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK), potem ko je julija lani  propadla dveletna prekinitev ognja med stranema.

B. J., STA