Jedrska energija za Nemce spet sprejemljivejša – zanjo se zavzema tudi ena od koalicijskih strank

Foto: epa

Jedrska energija je za Nemce spet bolj sprejemljiva in to se pozna tudi pri stališčih političnih strank. Po opozicijski CDU/CSU se za nadaljnje obratovanje elektrarn zdaj zavzema tudi vladna liberalna stranka FDP.

Glede na stanje energetske politike je konec jedrskih elektrarn strateška napaka, pravi generalni sekretar koalicijske Svobodne demokratske stranke FDP. Zadnje jedrske elektrarne bodo namreč z obratovanjem prenehale 15. aprila.

Gre za strateško napako
Malo preden je Nemčija dokončno opustila jedrsko energijo, se je stranka FDP zavzela za nadaljnje delovanje jedrskih elektrarn, kar je v nasprotju z načrti Zelenih in nemške socialnodemokratske stranke SPD. “Izklop jedrske energije je strateška napaka v še vedno napetih razmerah energetske politike,” je v ponedeljek za portalu T-online dejal generalni sekretar FDP Bijan Djir-Sarai.

Posledično s tem Nemčija po njegovih besedah žal zamuja priložnost, da brez posebnega truda bolj zaščiti podnebje in niža cene energije. Liberalci tako še naprej nasprotujejo načrtu SPD in Zelenih, da bi v slabih dveh tednih zaprli zadnje tri jedrske elektrarne v Nemčiji. Opustitev jedrske energije v Nemčiji je bila sicer prvotno načrtovana ob koncu leta, ta pa bo sedaj končno izvedena aprila: preostale tri nemške jedrske elektrarne Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland bodo namreč iz omrežja umaknjene najpozneje do 15. aprila.

Zvezna okoljska ministrica Steffi Lemke iz vrst Zelenih je po poročanju nemškega Zeit Online zavrnila možnost za nadaljnje podaljšanje pogojev, četudi to koalicijska partnerica FDP in opozicijska Unija še naprej zahtevata.

Ana Horvat