Nova miss ZDA je promotorka jedrske energije

Foto: Twitter

V ZDA smo doživeli čuden trenutek običajnosti – ko so izvolili novo miss, to ni postala kakšna zmagovalka olimpijade zatiranih, ki sanja, da bo postala naslednja Greta Thunberg, ampak mlada “piflarka”, ki študira jedrske energijo. Nova miss Amerike 2023 je Grace Stanke!

Grace je 20-letnica iz Wausaua v Wisconsinu, ki je odraščala na tekmovanjih za štipendije, je zagovornica čistih virov energije in je bila v četrtek 95. zmagovalka tekmovanja za Miss Amerike. Dobila je denarno štipendijo v vrednosti 50.000 dolarjev, ki pride z naslovom.

Študentka jedrske tehnike
Študira jedrsko tehniko na višjem letniku univerze UW-Madison, postati želi jedrska inženirka. Po enem letu službovanja kot miss Wisconsina namerava dokončati fakulteto. Seveda jo je njena družina pri zmagi zelo podpirala. Kot 13-letnica je prvič tekmovala v organizaciji Miss Wisconsin Outstanding Teen. Stanke je leta 2016 zmagal na izboru Miss Wausau’s Outstanding Teen, nato pa leta 2017 osvojil Miss Harbour Cities’ Outstanding Teen. Tistega leta je postala Miss Wisconsin Outstanding Teen.

Nova miss Amerike Grace Stanke. (Foto: Instagram)

Za jedrsko energijo jo je navdušil oče
Njena platforma je Čista energija, čistejša prihodnost, a v njenem svetu to ne pomeni sončnih panelov in vetrnic – Grace je promotorka jedrske energije. Zavzema se za to, da se Amerika obrne na vire energije brez ogljika in odpravi napačne predstave o jedrski energiji. Povedala je, da je njen oče, gradbeni inženir, vplival na to, da je vpisala študij jedrskega inženiringa. Pred tem je za Oshkosh Northwestern povedala, da je jedrska znanost pomagala rešiti življenje njenemu očetu med zdravljenjem Hodgkinovega limfoma. Ko se bo zaposlila, želi Stanke biti zagovornica jedrske energije in vplivati na politike za izboljšanje okolja. Skozi vse to je njen cilj navdihniti mlada dekleta, da začno promovirati jedrsko energijo.

Foto: Instagram

V naslednjem letu bo obraz organizacije Miss America, hkrati pa bo  imela priložnost promovirati svoje družbene pobude. Stanke bo pogodbeno zaposlena v organizaciji, namerava potovati po državi, nagovorila in obiskala pa bo tudi druge države in objavljala raziskave na svoji platformi.

Andrej Žitnik