fbpx

Kitajska oznanila, da so zaznali signale izvenzemeljskih civilizacij – sporočilo so nato izbrisali

Teleskop Skyeye (Foto: zajetje zaslona)

Kitajska je prek državnih medijev oznanila, da je morda zaznala signale tuje civilizacije – nato pa  je skrivnostno izbrisala poročilo, poročajo tuji mediji. Pojasnili so, da je Kitajska s svojim teleskopom Sky Eye v provinci Guizhou zaznala nenavadne signale. Novico je nato objavila kitajska znanstvena spletna stran, ki jo podpira država. Sky Eye je bil izstreljen septembra 2020 za iskanje nezemeljskih signalov.

Kitajska je zatrdila, da je morda prejela sporočilo od tuje civilizacije, kar naj bi zaznali z uporabo svojega 180 milijonov dolarjev vrednega teleskopa Sky Eye, poročajo tuji mediji. Sky Eye, teleskop z ogromnim premerom, ki je nameščen v kitajski provinci Guizhou, je namreč zaznal nenavadne elektromagnetne signale, za katere znanstveniki trdijo, da bi lahko imeli nezemeljski izvor. Novico so razkrili v poročilu Science and Technology Daily, ki je uradni časopis kitajskega ministrstva za znanost in tehnologijo s sedežem v Pekingu.

Poročilo Science and Technology Daily navaja glavnega znanstvenika ekipe za iskanje nezemeljske civilizacije Zhanga Tonjieja. Ekipo so soustanovili pekinška univerza, Nacionalni astronomski observatorij Kitajske in kalifornijska univerza Berkeley. Skupina je leta 2020 med obdelavo podatkov, zbranih leta 2019, odkrila dva niza sumljivih signalov, leta 2022 pa je med opazovanjem eksoplanetov – planetov zunaj našega sončnega sistema – odkrila še en sumljiv signal. Zhang je dejal, da bi lahko bili sumljivi signali tudi nekakšna radijska motnja, zato je potrebna nadaljnja preiskava.  “Trenutno ni bilo nikoli najdenega življenja onkraj Zemlje, vendar to ne pomeni, da je vesolje brez življenja,” navaja NASA. Ameriška vesoljska agencija pa pravi: “Čeprav nikoli niso odkrili nobenih jasnih znakov življenja, je možnost nezemeljske biologije, ko jo podpira tudi znanstvena logika, vse bolj verjetna.”

Sferični teleskop s petstometrsko zaslonko, znan tudi kot FAST ali Sky Eye, je teleskop v mestu Guizhou na Kitajskem. S premerom 500 metrov (1640 čevljev) je največji radijski teleskop na svetu. Sedež ima Dawodangu, v naravnem bazenu v Guizhouju. Izstrelili so ga septembra 2020 posebej za iskanje nezemeljskega življenja in potencialno bivalnih eksoplanetov – planetov zunaj našega sončnega sistema. FAST oz. Sky Eye teleskop je približno 2,5-krat bolj občutljiv kot kateri koli drug radijski teleskop na Zemlji. Ima približno 4-krat večji obseg od drugega največjega krožnika. Teleskop se bo postopoma odprl za astronome po vsem svetu, kar jim bo zagotovilo močno orodje za odkrivanje skrivnosti, povezane z nastankom in razvojem vesolja.

Sara Kovač