Na božičnem sejmu prepovedana prodaja krščanskih križev, dovoljena pa prodaja otomanske slaščice lokum

Foto: epa

Naslednji mesec se v Strasbourgu, francoskem mestu v Alzaciji, začenja letni tradicionalni božični sejem. Je najpomembnejša turistična prireditev v mestu in privabi več sto tisoč obiskovalcev, poroča portal React Nieuws.

Vodenje mesta je v rokah levice in Zelenih, ki so trgovcem za sejem poslali seznam “prepovedanih izdelkov”. Božične voščilnice niso več dovoljene, ker so natisnjene na papirju in s tem “škodijo podnebju”. Tradicionalna francoska jed “tartiflette” (nekakšna enolončnica s sirom in šunko) je prepovedana, turški prigrizek “lokum” pa je dobrodošel. Skratka, pričakovana zelena neumnost.

Toda na presenečenje prav vseh se je na seznamu prepovedanih izdelkov pojavil križ. Z drugimi besedami – krščanski križ. A se zdi, da so se prebujeni norci z levice v Strasbourgu zmotili, ker je nastal vihar protestov. Šaljivci se na glas sprašujejo, le kaj praznujemo na Božič – rojstvo lokuma? In iz večine mestnega sveta sporočajo, da o tem sploh “ni bilo razprave”. Zdaj bo mestni svet razpravljal, če lahko na božičnem sejmu prodajajo križe.

Foto: epa

Tudi če bo ta nora prepoved preklicana, je že jasno, kaj hoče levica: izbris vsake oblike evropske identitete, da bi se prilagodila novi naselitvi stare celine. V Strasbourgu se to dogaja zelo hitro: od 290 tisoč prebivalcev jih je zdaj že 60 tisoč s priseljenskim ozadjem. Imigrantska predmestja Strasbourga so razvpita prepovedana območja, kjer na primer vsako silvestrovo zažgejo na stotine avtomobilov.

Kavarna Hayek