Tuji mediji vzeli pod drobnogled politični aktivizem portala Anuške Delić

Delo Anuške Delić so vzeli pod drobnogled tuji mediji. (Foto: STA)

Pred kratkim smo pisali o preiskavi avstralske medijske hiše Sky News o tem, kako ameriški milijarderski gigant Facebook oz. matično podjetje Meta sodeluje s pristranskimi političnimi aktivisti v zahodnih državah. Le-ti postanejo uradni arbitri resnice na socialnem omrežju, kar pomeni, da lahko uradnim Facebook cenzorjem sugerirajo, katere objave so resnične in katere niso, s tem pa lahko povsem zablokirajo dostop javnosti do pomembnih informacij. Tudi naša medijska hiša je bila žrtev domačih “preverjevalcev dejstev” Oštro. Facebooku so prijavili naše objave, ki so bile sicer resnične, pod lažno pretvezo, da gre za lažne novice. Raziskave iz tujine pa nakazujejo, da ne gre za slovenski fenomen – fenomen Oštro je globalen. Zdaj je videti, da bo tudi aktivistično fact-checkerstvo dobilo svoj epilog v tujini – tuji mediji so že začeli poročati o fenomenu Oštro in njihovemu skrajno pristranskemu pristopu do preverjanja dejstev. O našem primeru je začel pisati celo mednarodni bruseljski portal Brusselsignal.eu.

Brusselsignal navaja, da kritiki vlečejo vzporednice med domnevnim vmešavanjem Facebooka v volitve v Avstraliji in incidenti v Evropski uniji, pri čemer naj bi se podobni škandali dogajali na Irskem in v Sloveniji. Tako imenovani “preverjevalci dejstev”, ki sodelujejo z lastnico Facebooka Meto, so bili obtoženi omejevanja širjenja zakonitega novinarstva v Avstraliji z uporabo lažnih trditev o dezinformacijah z namenom vplivanja na referendum v državi, spomni Brusselsignal.

Kritiki so polemiko povezali s predhodnimi dejanji platforme v EU, pri čemer so številni preverjevalci dejstev, ki sodelujejo z Meto, obtoženi zlorabe svojega privilegiranega položaja za spodbujanje politične agende. Vzporednice EU z avstralsko zgodbo je hitro potegnila slovenska tiskovna hiša Nova24TV, ki je avstralski cenzurni škandal povezala s težavami, ki jih je imela z lokalnimi preverjevalci dejstev.

Brusselsignal poroča, da se je naša redakcija večkrat spopadla s tako imenovanim Centrom za preiskovalno novinarstvo oziroma Oštro, ki nas je večkrat obtožil širjenja dezinformacij.

Zdi se, da se takšne trditve večinoma osredotočajo na to, da Nova24TV večkrat uporablja ameriški novičarski portal Breitbart kot vir, pri čemer je Oštro ameriško televizijo obtožil objavljanja “ksenofobnih in rasističnih vsebin”.

Bruseljski portal poroča o tem, da je bil naš Facebook račun izbrisan s platforme, ker so preverjevalci dejstev Oštro članek o operaciji spremembe spola otrok označil za lažno novico. Nova24TV je poročala o bostonski otroški bolnišnici – sklicujoč se na Breitbart – kjer naj bi izvajali postopke spremembe spola pri mlajših od 18 let.

Številne organizacije za preverjanje dejstev so poročanje hitro razglasile za lažno in trdile, da je bostonska bolnišnica sicer izvajala operacije spremembe spola, vendar tega ni počela pri otrocih. Bolnišnica je nato posodobila svojo spletno stran in izrecno navedla, da se “vse genitalne operacije izvajajo le pri bolnikih, starih 18 let in več”.

Breitbart pa je vztrajal pri svojem poročanju in opozoril, da je bolnišnica že prej na svoji spletni strani trdila, da morajo biti otroci za nekatere transspolne genitalne operacije stari “vsaj 17 let”.

Portal poroča, da je Nova24TV preverjanje dejstev organizacije Oštro označila kot politično motivirano, organizacijo za preverjanje dejstev pa je obtožila, kot je dejala, njene levičarske pristranskosti. Pri tem pa ugotavljajo, da takšne obtožbe na račun Facebookovih preverjalcev dejstev niso nenavadne.

Irska različica “Oštro”

Poleg našega primera pa poročajo še o primeru iz Irske. Tam je bil eden od dveh glavnih preverjevalcev dejstev, ki delujeta v državi, spletni novičarski portal TheJournal.ie, večkrat obtožen lažnega preverjanja dejstev, pri čemer je pogosto prihajal v konflikt s svojo desnosredinsko konkurenco Gript Media.

Tako kot Oštro je bil TheJournal.ie obtožen označevanja resničnih informacij kot lažnih novic, med nedavnim referendumom o splavu na Irskem naj bi celo spremenil eno od svojih ocen o splavih zaradi Downovega sindroma v Združenem kraljestvu iz  “večinoma resničnih” v “napačne”.

“Ta dejanja kažejo, da The Journal ne more veljati za nepristranskega, neodvisnega in verodostojnega preverjalca dejstev,” je trdila ena od skupin v državi, ki se borijo proti splavu.

V pogovoru za Brussels Signal je Hermann Kelly, predsednik evroskeptične irske svobodnjaške stranke, obtožil, kot je dejal, vpliv Facebooka na irsko politiko in dejal, da je videti, kot da platformo vodijo cenzuri  naklonjeni “skrajno levičarski aktivisti”.

“Facebook Irski svobodnjaški stranki že vrsto let strogo prepoveduje deljenje objav,” je dejal. “Sam med evropskimi volitvami 2019 nisem smel oglaševati na Facebooku.”

“Če to ni tuje vmešavanje v volitve, ne vem, kaj je.”

Posebej zanimiv element TheJournal.ie kot preverjalca dejstev je vpliv, ki ga ima Evropska unija na organizacijo. Medij, ki sicer deluje v irskem novinarskem sektorju in je drugače v stiski z denarjem, prejema precejšnja denarna plačila iz Bruslja, leta 2020 mu je Unija dodelila 350.000 evrov nepovratnih sredstev.

Portal je od takrat pogosto objavljal prispevke, za katere je bilo videti, kot da so v prid EU, pri čemer je tako imenovani “projekt dobrih informacij” publikacije pogosto vključeval takšne prispevke, ki hvalijo blok. Bruselj je bil tudi velik zagovornik tretjih oseb za preverjanje dejstev na Facebooku s kodeksom ravnanja EU o dezinformacijah iz leta 2022, ki podjetjem družbenih medijev nalaga sodelovanje s takšnimi zunanjimi organizacijami, da zatrejo lažne novice.

Zakon o digitalnih storitvah bloka lahko dejansko pomaga ublažiti zlorabe pooblastil, ki jih imajo preverjevalci dejstev. V skladu z novo uveljavljenimi pravili določene velike platforme družbenih medijev – vključno s Facebookom, Instagramom, Twitterjem in TikTokom – ne bodo mogle več brez obrazložitve prepovedati ali omejiti računov.

Poleg tega zakon zahteva, da platforme uporabnikom omogočijo, da se pritožijo na odločitve, ki prepovedujejo ali omejujejo njihove račune, uporabnikom interneta pa je zdaj dovoljeno, da se na takšne odločitve pritožijo vse do sodišča, če tako želijo.

Oštro eden od informatorjev Facebooka

Spomnimo, zaradi “uradnih preverjevalcev dejstev” v imenu Facebooka so našemu portalu že dvakrat po krivici zablokirali dostop do naše Facebook spletne strani, hkrati pa našim bralcem onemogočili dostop do vsebin.

Portal Oštro sicer velja za enega najzaupnejših informatorjev in potrjevalcev dejstev ameriških milijarderskih megakorporacij, ki si lastijo socialna omrežja (Facebook, Instagram, Mastodon, včasih tudi Twitter). Večkrat se dogaja, da portal prikroji dejstva na način, da pridejo do ideološkega sporočila, ki ga želijo posredovati naprej. Kot že rečeno, ni prvič, da so se spravili na Nova24TV, v preteklosti je bilo namreč zaradi povsem banalne zadeve blokiran profil naše medijske hiše na Facebooku.

V preteklosti nas je portal Oštro v okviru projekta Razkrinkavanja prijavil k vodstvu Facebooka, ker smo objavili vest, da so v bostonski otroški bolnišnici mladoletnim osebam ponujali odstranitev maternice kot obliko “potrditve” spola. Čeprav je bila vest resnična, kar so potrdili številni novinarski viri in neposreden promocijski material, ki ga je bolnišnica sama objavila na spletu, Facebook očitno ni šel v preverjanje istovetnosti poročila in iskrenosti Oštro, saj bi lahko ugotovili, da vest ni bila neresnična. Stigmatizacije na Instagramu, ki je v lasti podjetja Meta, pa je bila deležna tudi novinarka portala Nova24TV Tanja Brkić. V pojavnem okencu se je namreč njenemu bodočemu sledilcu pojavilo naslednje obvestilo: “Ta račun je večkrat objavljal lažne informacije, ki so jih pregledali neodvisni preverjevalci dejstev ali so bile v nasprotju s smernicami skupnosti.” Pri tem pa seveda niso pojasnili, za kakšne lažne informacije naj bi šlo, ravno tako pa ne, do kršitve katerih konkretnih smernic naj bi prišlo.

Nov poskus cenzure

Oštro pa ne popušča. Zakaj bi, saj vedo, da bo Facebook verjel njihovim različicam zgodbe ne glede na to, kako se bo druga stran branila. Tokrat smo prejeli njihovo vprašanje (oz. ugovor ali pa kar trditev) na naš članek, v katerem smo poročali, da je ministrstvo za javno upravo avgusta nakazalo 34 tisoč evrov inštitutu Danes je nov dan. Ker gre za izvirno pogodbo iz leta 2021, pravijo, da gre za “manipulacijo” in seveda bodo (glede na to, da trdijo, namesto da sprašujejo) to različico zgodbe posredovali Facebooku, ne ozirajoč se na naša pojasnila.

Sicer nam ni jasno, zakaj bi bil članek manipulativen, saj nihče ni trdil, da je bila kavza pogodbe sklenjena malce po popolavah, le to, da je NAKAZILO bilo sklenjeno med oz. po poplavah, ko je vlada že napovedoala, da bo v imenu sanacije stiskala žepe vseh davkoplačevalcev. Članek je bil odziv na dejstvo, da so mnogi državljani pa tudi opozicija pozivali vlado, naj morda premisli o smotrnosti nepotrebnih projektov nevladnih organizacij, ki jih v času izredne, zgodovinske krize res ne potrebujemo, če je kriza res takšna, da se bo moral vsak državljan odpovedati delu svoje plače.

O vseh poskusih cenzure s strani Oštro in njihovem projektu Razkrinkavanja bomo poročali tudi v prihodnosti. Zdaj, ko je slovenski cenzorski stroj dobil odmev tudi v tujini, bo morda končno prisluhnil tudi Facebook. Gre vendarle za kratenje pravice slovenskih državljanov do informacij.

I. M.