fbpx

Papež Frančišek se je sestal z generalnim sekretarjem Muslimanske svetovne lige, ki je bila povezana s financiranjem terorističnega napada 11. septembra

Foto: epa

Papež Frančišek se je v Vatikanu sestal z generalnim sekretarjem Muslimanske svetovne lige, ki je bila v preteklosti povezana s savdskim financiranjem džihadističnega terorizma in s terorističnimi napadi 11. septembra 2001. 

Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, ki je vrsto let služil kot savdski pravosodni minister, je kot generalni sekretar Muslimanske svetovne lige izrazil hvaležnost muslimanskega sveta za papeževo “pravično” držo glede trditev, ki povezujejo ekstremizem in nasilje z islamom, kot tudi zaradi izjave, da ekstremizem lahko najdemo med privrženci vseh religij.

Foto: epa

Uradno stališče v nasprotju s prakso
Muslimanska svetovna liga je islamska nevladna organizacija, ki jo plačuje savdska vlada, ustanovljena 18. maja 1962 z namenom širjenja islamskih naukov. Kljub temu, da ta skupina uradno zagovarja stališče nasprotovanja nasilju in terorizmu in si prizadeva za medkulturni dialog, je bila predmet številnih protiterorističnih preiskav v ZDA, povezanih s Hamasom, Al Kaido in drugimi terorističnimi skupinami.

Financirala operacije Osame bin Ladna
Dva meseca po džihadističnih napadih na ameriških tleh (11. septembra 2001) je Newsweek poročal o tem, da je Muslimanska svetovna liga ena izmed dveh med seboj povezanih svetovnih dobrodelnih organizacij, ki jo neposredno plačuje savdska vlada in je bila uporabljena za potrebe financiranja operacij Osame bin Ladna. Omenjeni organizaciji naj bi bili izpuščeni iz seznama skupin, ki so jih sankcionirale ZDA, z namenom, da bi se izognili sramotenju savdske vlade.

Foto: epa

Leta 2004 je Harper’s Magazine zapisal, da je že dalj časa znano, da je Muslimanska svetovna liga preusmerila denar na Al Kaido in jo neposredno plačuje vlada Savdske Arabije. “Liga je bila ustanovljena z namenom, da bi pripomogla k širjenju vehabizma,” je bilo mogoče prebrati.

Predmet razprave sodelovanje v sožitju
Al-Issa je v sredo na obisku pri papežu spremljala delegacija sedmih ljudi. Vatikan je objavil serijo slik iz srečanja, na katerem sta razpravljala o vprašanjih skupnega interesa, med drugim tudi o sodelovanju na podlagi mirnega sožitja in širjenja ljubezni.  Izmenjala sta si tudi spominski darili.

N. Ž.