Pelosijeva v Tajvanu. Varujejo jo tajvanska lovska letala, zaradi strahu, da bi Kitajci letalo sestrelili

Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi ne bo popuščala pritiskom Pekinga in bo obiskala Tajvan. (Foto: epa)

Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi, v se torek udeležuje obisk Tajvana, s čimer bo kljubovala kitajskim oblastem, ki so jo že posvarile pred posledicami. Na cilj naj bi predvidoma prispela ob 22. in 20 minut po lokalnem času z zasebnim letalom.

Gre za prelomno in skrajno tvegano potezo visoke ameriške državne uradnice. Z obiskom Nancy Pelosi se namreč močno povečuje riziko vojaškega spopada, saj Kitajska vidi Tajvan kot del svojega ozemlja. Pelosijeva bi tako postala najvišja političarka, ki bo obiskala otok v zadnjih 25 letih, vse od obiska nekdanjega predsednika predstavniškega doma Newta Gingricha leta 1997, poroča Bloomberg.

Po nekaterih podatkih naj bi se s predsednico Tajvana Tsai Ing-wen srečali v sredo. Njen obisk bi lahko izzval jezen odziv Kitajske, ki je že obljubila “hude posledice” za diplomatske odnose med velesilama. Predsednik Xi Jinping je predsedniku Joeju Bidnu prejšnji teden po telefonu dejal, da bodo odločno varovali suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske. Kdorkoli se igra z ognjem, pa se bo opekel.

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Tajvan že dolgo predstavlja nevralgično točko v odnosih med ZDA in Kitajsko. Kitajska trdi, da je otoška demokracija del njenega ozemlja. Čeprav uradno ZDA od Nixonove administracije naprej vodi politiko “ene Kitajske”, ki priznava tako Tajvan kot Kitajsko kot dela iste države in ohranjajo “strateško dvoumnost” v svojih odnosih z njima. ZDA imajo uradne diplomatske odnose le s celinsko Kitajsko.

Zasebno letalo Pelosijeve bi lahko prestregla kitajska lovska letala
Vendar pa vzdržujejo neuradne odnose z vlado v Tajpeju in ji dobavljajo vojaško pomoč in orožje. Odkar je prevzel položaj, je predsednik Biden večkrat zagrozil, da bi ZDA vojaško branile Tajvan, če bi Kitajska poskusila s silo ponovno zavzeti otok. Ob tem se zdi, da odstopa od tradicije ZDA, saj so bili do zdaj odgovori v zvezi obrambe Tajvana vedno dvoumni. Pelosijeva je že vrsto let velik kritik kitajske politike.

Tajvanska zastava. (Foto: epa)

Ko so jo prejšnji teden vprašali o njenem prihajajočem potovanju po Aziji, je dejala: “Za nas je pomembno, da izkažemo podporo Tajvanu. Nihče od nas ni nikoli rekel, da smo za neodvisnost, ko gre za Tajvan. O tem se mora odločiti Tajvan sam.” Kitajsko zunanje ministrstvo je kritiziralo Pelosijevo zaradi njenih pritožb glede ravnanja države z manjšinskimi skupinami, kot so muslimanski Ujguri v regiji Xinjiang, in jo obtožilo, da “blati” Peking. V javnosti so se sicer pojavila namigovanja, da bi zasebno letalo Pelosijeve utegnila prestreči vojaška lovska letala.

Po zadnjih informacijah Pelosijevo varuje eksadrilija tajvanskih lovcev Mirage 2000.

 

Domen Mezeg