fbpx

Novinarji Spiegla šli po poti skrivnih potovanj Putinove hčerke – s kom se je sestajala in koliko je zapravljala

Putinovi hčerki (levo: Katerina Tihonova) (Foto: Printscreen YouTube)

Znano je, da ruski predsednik Vladimir Putin podatke o svojih družinskih članih skriva kot državno skrivnost. Nekdanji agent KGB-ja je skrivnosten do te mere, da doslej javno sploh še ni spregovoril o otrocih, ki so se mu rodili v zakonu, kaj šele o imenih nezakonskih otrok, o katerih se na veliko špekulira. Kot kaže, pa so v tančico skrivnosti zavita tudi njihova potovanja po Evropi. 

Znano pa je tudi, da ima dve hčerki iz zakona z bivšo ženo Ljudmilo Očeretno. Gre za 35-letno Katerino Tihonovo in 37-letno Marijo Voroncovo, ki sta se aprila znašli na seznamu ameriških in evropskih sankcij, uperjenih proti Putinovi družini in bližnjim sodelavcem.

Bela hiša je ob tej priložnosti Tihonovo opisala kot tehnološko direktorico, čigar delo podpirata ruska vlada in obrambna industrija. Tihonova je tudi akrobatska plesalka, ki se je udeleževala mednarodnih tekmovanj. Američani pravijo, da je skupaj s plesnim partnerjem leta 2013 na mednarodnem tekmovanju zasedla peto mesto.

Tihonova se je istega leta poročila s Kirilom Šamalovim, sinom Putinovega dolgoletnega prijatelja, proti kateremu so ZDA leta 2018 prav tako uvedle sankcije na račun njegove vloge v ruskem energetskem sektorju. Ameriško ministrstvo za finance razkriva, da se je njegovo bogastvo po poroki dramatično povečalo. Par naj bi se ločil leta 2017. “Imamo razlog za domnevo, da Putin in številni njegovi prijatelji ter oligarhi skrivajo svoje bogastvo in premoženje pri družinskih članih, ki so svoje premoženje in bogastvo vložili v ameriški finančni sistem, pa tudi v številne druge dele sveta,” je pojasnil ameriški uradnik glede sankcioniranja Putinovih hčera.

Katerina Tikhonova (Foto: Facebook)

Sestaja se z baletnikom, ki živi v Nemčiji
Zahodni mediji poročajo, da Tihonova vodi Inštitut za inovacije in intelektualni razvoj na moskovski državni univerzi. Po ločitvi naj bi končala v razmerju z ruskim baletnikom in gledališkim režiserjem Igorjem Zelenskim, ki živi v Nemčiji, kjer je do marca letos vodil bavarski državni balet. Ta seveda ni želel obsoditi Putinove agresije na Ukrajino. Čeprav je priimek baletnika isti kot priimek ukrajinskega predsednika, nič ne kaže, da bi bila v kakršnem koli sorodu. Glede umetnika je znano, da je miselno blizu Kremlju. Nekoč se je celo pojavil na enem izmed dogodkov na okupiranem Krimu, kjer je bil prisoten tudi Vladimir Putin.

Igor Zelenski (Foto: epa)

Ugledni nemški časopis Spiegel je podrobno raziskal in potrdil, da je Tihonova v zadnjih nekaj letih sama redno obiskovala Bavarsko v spremstvu telesnih stražarjev, ne da bi nemške oblasti za to sploh vedele. Še več, zanjo so celo rezervirali “superior dvoposteljno sobo” v enem najbolj luksuznih münchenskih hotelov Mandarin Oriental. Ta hotel s petimi zvezdicami gostom obljublja “brezčasen, prefinjen šarm” v kombinaciji z “najvišjo stopnjo personaliziranih storitev”.

Putinova hči je 22. decembra 2016 prenočila v hotelu Mandarin Oriental, razkrivajo arhivi rezervacij, ki sta jih pridobila Spiegel in ruski preiskovalni portal IStories, ki sta razmerje med Tihonovo in Zelenskim razkrila že v mesecu maju.

Vir: Uradna stran hotela Mandarin Oriental v Nemčiji

Nemčijo obiskovala z oboroženimi varnostniki
Podatki o potnikih, kopije potnega lista in vsebina elektronske pošte ruskega varnostnega aparata, ki so bili pridobljeni v pregled, razkrivajo, da je Tihonova v zadnjih nekaj letih v Nemčijo odpotovala več kot 20-krat. Zanimivo pa je, da nemške oblasti tega sploh niso vedele. Na poti so jo vedno spremljali telesni stražarji. Poznavalci menijo, da so bili varnostniki skoraj zagotovo oboroženi in so prihajali iz Zvezne varnostne službe (FSO), ki je sicer odgovorna za varnost ruskega predsednika in drugih visokih uradnikov.

Pogosto potovanje Putinove hčerke s spremstvom v Nemčijo po poročanju Spiegla sproža pomembna diplomatska in varnostna vprašanja. Rusom se namreč navkljub običajni mednarodni praksi očitno ni zdelo vredno informirati nemških oblasti o prihodu Tihonove in njenih telesnih stražarjev. Omenjeno obnašanje razkriva, koliko spoštovanja ima Kremelj v resnici do nemških oblasti. Zaskrbljujoče pa je tudi, da nemške obveščevalne službe očitno sploh niso vedele tako rekoč nič o seriji potovanj Putinove hčerke in njenega spremstva v Nemčijo.

Katerina Tihonova (Foto: YouTube)

Resnično si želimo, da bi vedeli zanje,” je za Spiegel glede obiskov dejal visoki nemški uradnik, ki je želel ostati anonimen. Nekdanji vodja ruskih operacij Cie John Sipher okrog vsega ni posebno presenečen. “Vse obveščevalne službe delujejo po ukazu svojih političnih voditeljev,” je namreč poudaril in dodal, da očitno nihče na oblasti ni želel izvedeti podrobnosti o Rusiji, ker bi to lahko povzročilo neželen konflikt. “Zakaj bi torej kdo nadzoroval Putinovo hčer?”

Spiegel v luči tega izpostavlja, da je bilo čez leta opaziti, da se redkokdo v Nemčiji sploh zanima za naložbe in druge poslovne aktivnosti vplivnih Rusov, ki običajno veljajo za njihov zasebni posel. Zdaj se kažejo jasne posledice te brezbrižnosti. Nemške oblasti namreč sploh nimajo vpogleda v mreže Putinovih zaveznikov v Nemčiji, zato jim niti ne morejo uvesti učinkovitih sankcij.

Ob vznožju Alp obiskala priljubljeno destinacijo bogatih Rusov
Kakorkoli, Tihonova se je v spremstvu svoje hčerke odpravila na priljubljeno bavarsko destinacijo gostoljubja željnih bogatih Rusov – jezero Tegernsee ob vznožju Alp južno od Münchna. Podatki razkrivajo, da sta tja odpotovali decembra 2019.

Zapisi kažejo, da je Tihonova v München prispela z Aeroflotovim letom SU2594, medtem ko so njeno takrat dveletno hčerko v mesto pripeljali tri dni prej z zasebnim letalom Air Hamburg. Telesni stražar iz FSO je zase rezerviral sobo ob jezeru Tegernsee. Podatki sicer ne kažejo, kje je bivala Tihonova, a se je v Moskvo vrnila po tednu dni, natančneje pred novim letom, in kmalu zatem spet odletela v München. Tokrat so jo na poti spremljali vsaj štirje telesni stražarji. V Moskvo so se skupaj vrnili 11. januarja 2020.

Kot kaže, je Zelenski predstavljal razlog za njeno pogosto potovanje v Nemčijo. Domneva se, da je tudi oče njene štiriletne hčerke. Novinarji Spiegla in IStories so v pogovoru s hotelskimi operaterji in osebjem izvedeli, da apartmaji, v katerih je bivala Putinova hči, v hotelu Leeberghof stanejo okoli 300 evrov na noč in da gostje v njih uživajo “popolno anonimnost”.

Obiskala tudi Slovenijo
Posebej zanimivo je, da se Tihonova niti ni potrudila prikriti svojih potovanj v München. Letela je namreč pod svojim pravim imenom, torej z vizumom EU, ki ga je izdala Italija pod številko ITA031963667.

Stroški njenega bivanja s spremstvom v bavarskih hotelih od leta 2018 do 2020 so ocenjeni na okoli 50 tisoč evrov, v kar ni všteta cena okoli 300 letalskih poletov. Poleg Bavarske je Putinova hčerka glede na letalske in hotelske rezervacije potovala še v Granado, Milano, London, Bologno in Kitzbühel. Obiskala pa je tudi Slovenijo. Kdo je za vse to plačal, ostaja seveda nejasno.

Vir: Spiegel

Razmeroma skromen protiobveščevalni oddelek Zveznega urada za varstvo ustave (BfV) domače nemške obveščevalne agencije je odgovoren za spremljanje dejavnosti tujih agentov v Nemčiji. Njihova naloga je ozko opredeljena: odkriti bi morali in v idealnem primeru preprečiti vohunjenje tujih sil. “Res imamo dovolj dela s pravimi agenti,” je glede problematike za Spiegel povedal nemški uradnik.

Moskva ni prijavila potovanj Putinove hčerke
Zdi se, da so jeseni leta 2019 nemške varnostne agencije po naključju izvedele za eno od potovanj Putinove hčerke. Eden od telesnih stražarjev je namreč zaprosil za turistični vizum EU, čeprav je bil očitno na službenem potovanju. Drugi telesni stražar je imel dva diplomatska potna lista na isto ime, vendar z različnima datumoma rojstva. Strokovnjaki so uspeli identificirati tri od njenih štirih telesnih stražarjev: Alekseja S., Dmitrija D. in Aleksandra K. Da je Dmitrij D. neposredno povezan z ruskim vodstvom, potrjuje fotografija iz medijev leta 2015, na kateri ta stoji poleg Putina, medtem ko ruski predsednik govori z novinarji.

Foto: YouTube

Tihonova bi lahko zlahka postala tarča napada,” je za Spiegel ocenil varnostni uradnik in dodal, da ne obstaja procedura za spremljanje potomcev tujih vladarjev. Moskva bi morala potovanje Tihonove prijaviti nemškim oblastem, da bi njeni telesni stražarji lahko zakonito nosili orožje. Toda za nobeno od njenih potovanj ni bilo nikoli podano obvestilo o tem. Uradniki v Berlinu pravijo, da so ruski agenti verjetno kršili nemške zakone o orožju, ker Moskva ni uradno prijavila potovanja, kar je zahteva, da lahko tuji agenti zakonito nosijo orožje.

Oboroženi telesni stražarji iz službe za zaščito ruskega predsednika neopaženo potujejo po Bavarski in to nikogar ne zanima,” je bil kritičen Sebastian Fiedler, poslanec Bundestaga in poznavalec notranje politike iz Socialdemokratske stranke (SPD) kanclerja Olafa Scholza. Po njegovih besedah gre za ​​”odličen primer” dejstva, da se v preteklih desetletjih ni razvila strategija za odzivanje na ruske agente in njihove dejavnosti. “Tako ne moremo nadaljevati,” je opozoril Fiedler. Roderich Kiesewetter, zunanjepolitični strokovnjak iz vrst konservativnih krščanskih demokratov (CDU) v Bundestagu po poročanju Indexa zahteva konec “liberalne vizumske politike” za Rusijo. Potovanja Tihonove namreč po njegovih besedah kažejo, kako nujna je sprememba politike in prenehanje izdajanja turističnih vizumov Rusom. Meni, da prepoved izdaje vizumov ni samo moralno vprašanje, ampak tudi vprašanje naših varnostnih interesov.

Sara Kovač