fbpx

O sumljivih poslih Roberta Goloba in Martina Berishaja na Kosovu poroča Albanian Times!

Foto: Demokracija

Nenavadni balkanski posli Roberta Goloba na Balkanu, ko je bil ta še predsednik uprave družbe Gen-I, odmevajo tudi v tujini. Pred kratkim je albanski časopis Albanian Times poročal o poslih med Martinom Berishajem in Robertom Golobom, kjer je v igri skoraj 100 milijonov evrov. 

Sklicujoč se na slovenski medij Prava pišejo, kako naj bi družba Gen-I  pošiljala denar svojim podružnicam v balkanske države, kot so Bosna, Srbija in Albanija, nato pa prek teh družb sklepali pogodbe z znanimi osebami, ki bi bile plačane “za storitve”, ki bi jih prejele denar, a le za to, da se ta vrne pravim lastnikom in nato pošlje v davčne oaze ali različne borze. Eden od teh oseb, ki je opravljal tovrstne vloge premikanja denarja, naj bi bil Martin Berishaj, kosovski veleposlanik na Hrvaškem in slovenski državljan.

Pišejo, da naj bi slovenski mediji objavili zadnje podatke o sumljivih poslih in naj bi šlo za približno 100 milijonov evrov, ki jih je GEN-I kot osrednje podjetje poslal v Slovenijo v različnih podružnicah in hčerinskih družbah, kot so v BiH, Srbiji in Albaniji.

Prava piše, da so pridobili dostop do po njihovem mnenju “kontroverznega kreativnega  računovodstva največjega trgovca z električno energijo GEN-I”.

“Opazili smo, da so v letih 2015–2021 v svoje tri tuje hčerinske družbe nakazali skoraj 100 milijonov evrov. Od tega je bilo 60 milijonov evrov nakazanih v Bosno in Hercegovino za plačilo izvedbe bančne operacije financiranja faktur. V Albaniji so izgubo albanske podružnice najverjetneje pokrili z dvojno finančno operacijo, izvedeno v letu 2021. Za to so porabili 14 milijonov evrov! Končno smo pri GEN-I Beograd.”

GEN-I naj bi v letih 2019 in 2020 izvedel več nakazil v višini več milijonov evrov za namene delovanja banke za financiranje faktur v svoji podružnici v Beogradu. Medij povezuje denarna nakazila GEN-I v Sloveniji do hčerinskih družb v Beogradu in nato plačila iz Beograda neposredno podjetju Martina Berishajta MB Consulting.

“Pomembno je predvsem preveriti datume. Kot ste opazili iz zgornjih podatkov, so se vse transakcije iz slovenskega GEN-I v srbsko podružnico v Beogradu izvedle v letu 2019. Od januarja 2019 do septembra 2020 je Martin Berishaj opravil več dvigov gotovine v višini 600 tisoč evrov z računa njegovega podjetja MB Consulting. V tem obdobju je slovenska družba GEN-I od januarja do decembra 2019 prek poslov z izvedenimi finančnimi instrumenti pod oznako financiranja ‘Faktura’ nakazala 4 milijone 183 tisoč 834 evrov. Zelo verjetno je del dvignjenega denarja “Martin Berishaj” v tem obdobju prihajal prek slovenskih nakazil.”

“Pojavila so se namigovanja in informacije, da je bil denar nakazan iz ene od hčerinskih družb GEN-I v tujini za volilno kampanjo sedanjega kosovskega premierja Albina Kurtija, del denarja pa naj bi šel nevladni organizaciji,” povzema Albanian Times slovenski medij.

Zgodovina škandala in odzivi na Kosovu
Albanian Times se je razpisal tudi o časovnici škandala in odzivih akterjev na Kosovu.

Kot navajajo, je slovenski Planet TV poročal, da je balkanska energetska družba GEN-I, podružnica v Srbiji, nakazala denar podjetju MB Consulting, katerega lastnik je Martin Berishaj. Denar je dvigoval z bančnih računov in ga v blagajni izročil Golobu.

Berishaj se je takrat oglasil na Facebooku. Zanikal je, da bi bil vpleten v pranje denarja, ni pa zanikal, da je lastnik črnogorskega podjetja, prav tako ni zanikal izplačil elektropodjetja GEN-I, podružnice v Srbiji.

“Kljub predvolilni kampanji v Sloveniji in sinočnjemu soočenju glavnih političnih akterjev g. Janše in g. Goloba, kjer so zavrnili prispevek Planeta TV o mojem imenu, od danes naprej moja tožba zoper omenjeni portal odpira pot zadnji besedi sodišča,” je na Facebooku sporočil Berishaj.

Sumi o vpletenosti srbske elektromafije
Albanian Times opozarja, da je bil Golob v preteklosti, pred vstopom v politiko, direktor istega podjetja v Sloveniji. GEN-I je največje podjetje za električno energijo na Balkanu. Obstajajo sumi, da je vpletena v srbsko elektromafijo. Albanska pošta je pozneje ugotovila, da sta na Kosovu tudi dve podjetji v lasti Martina Berishaja. Gre za podjetji “Myloja L.L.C.” in “Zaslon Kosova L.L.C.”.

Berishaj je imel v teh podjetjih slovenske partnerje, tudi tiste, osumljene goljufije lansko poletje v Sloveniji.

Kosovski predsednik je nekoč na vprašanje novinarjev dejal, da “verjamemo našemu veleposlaniku”, ko se ta izreka za nedolžnega. Kasneje je predsedstvo izdalo uradno sporočilo, v katerem piše, da so pozvali veleposlanika, naj pride na Kosovo in poroča o tem primeru. Od takrat ni bilo znano, ali je Berishaj prišel poročat predsedniku ali ne.

Tiskovni predstavnik kosovske vlade Përparim Kryeziu je na svojem Facebookovem računu objavil status, v katerem je dejal, da “moramo biti previdni glede trditev, ki so poleg tega, da jih je veleposlanik zanikal, izrečene v kontekstu volilne tekme v drugi državi” .

Kosovski premier Albin Kurti je dejal, da misli enako, kot je komentiral tiskovni predstavnik vlade, in ni odgovoril na vprašanje, ali je treba Berishaja odpustiti.

Portal inFokus je nato objavil članek, v katerem je razvidno, kako je družba GEN-I s pisarno v Beogradu, ob kateri je bilo zapisano tudi ime kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, prejela milijone evrov iz državnega proračuna ravno v času energetskega kolapsa.

Demokratska stranka Kosova trdi, da o škandalu nekaj ve
Demokratska stranka Kosova je podala izjavo za medije, v kateri so povedali, da o tem škandalu nekaj vedo, vendar ne verjamejo, da so visoki predstavniki Kosova tako globoko vpleteni. Dejali so, da zato Gibanje Vetëvendosje ne dovoli ustanovitve komisije, ki bi ugotovila, kaj se je zgodilo z vladnimi subvencijami za nakup električne energije v času krize.

Kasneje je bila komisija ustanovljena. Berishaj se je po zamudi oglasil, a od takrat ni bilo slišati nobenega poročila o tem, kaj je povedal. Albanian Times je člane komisije vprašal povprašal o večini perečih vprašanj v zvezi z afero, vendar je večina odgovorov sprožila le nove dvome.

Na koncu je Berishaj zaključil soočenje in obveljalo je stališče, da je vse v zvezi s tem primerom končano, dokler se spet ni pojavila novica, da preiskujejo samega slovenskega premierja in Berishaja.

Andrej Žitnik