fbpx

Švedska policija svari ženske, naj bodo previdne in naj poleti ne hodijo ven pozno zvečer

Foto: iStock

Po dveh poskusih posilstva v Östersundu minuli konec tedna se je policija odločila, da vzame stvari v svoje roke. Švedska policija je izdala opozorilo, v katerem svetuje ženskam, naj ne hodijo ven pozno zvečer, in svari javnost, da se bo to še pogosteje dogajalo, saj se bliža poletje.

V soboto in nedeljo je prišlo do dveh podobnih poskusov posilstva. Policija je po poročanju Voice of Europe ugotovila, da bi znal biti vpleten en in isti napadalec, ki so ga opisali kot “175 cm visokega moža, s temnimi lasmi ter temnimi oblačili”.

“To poletje se bo dogajalo še več takih stvari. Mislim, da bi morale biti ženske pozorne in ne bi smele hoditi ven pozno,” je v intervjuju za P4 Jämtland povedala policijska preiskovalka Suss Braunerhielm. Po njenih besedah se morajo ljudje sprijazniti z novonastalimi okoliščinami in se primerno prilagoditi razmeram.

Švedska policija si še vedno zatiska oči
“Ne spreminjajte svojega življenja, ampak bodite pozorni, absolutno. Prosto se lahko pogovarjate po mobilniku, se slišite s kom, ki ga poznate, a po možnosti ne hodite ven pozno. Potem se lahko strinjamo, da je preprosto,” je še dodala Braunerhielmova.

S povedanim se ni strinjal lokalni direktor policijske uprave v Östersundu Max Olsson, ki je za javnost povedal, da je Braunerhielmova “najbrž mislila nekaj drugega”. Dejal je še, da z otoplitvijo na ulicah opažajo večjo aktivnost, a da zaradi tega ne izdajajo posebnih navodil za ženske, ki se odločijo iti zvečer ven.

Slika je simbolična. (Vir: Ttwitter)

Kot kaže, je zgolj vprašanje časa, kdaj bo švedska policija začela izdajati navodila za ženske, da naj si oblečejo burke in nikabe. Domnevamo lahko, da bodo kot razlog navedli močno skandinavsko sonce in njihovo skrb za občutljivo kožo Švedinj.

Ivan Šokić