Ob državnem udaru v Nigru plapolale ruske zastave – kakšni so interesi Rusije v tej državi?

Vladimir Putin na vrhu afriških držav v Petrogradu. (Foto: epa)

V Nigru je v sredo skupina uporniških vojakov razglasila državni udar in pridržala prodemokratičnega predsednika Mohameda Bazouma. Udar bi lahko tudi destabiliziral eno zadnjih zaveznic Zahoda v afriški regiji, predvsem v boju proti islamističnemu terorizmu. Če udar uspe, bi to namreč pomenilo nazadovanje za zahodne države, ki poskušajo ohraniti politični in vojaški vpliv v regiji.  Poznavalci trdijo, da je šok v Nigru posledica geopolitičnega spopada med Zahodom in Rusijo v Afriki. Putin namreč ne skriva svojih interesov v Afriki, od vojaškega sodelovanja do izkoriščanja naravnih virov afriških držav. Takšen je tudi primer Srednjeafriške republike, kjer ruske prisotnosti sploh ne skrivajo. Nasprotno, država je preplavljena s Putinovo propagando.

V sredo zvečer je vojaški vrh Nigra na nacionalni televiziji razglasil državni udar, začasno so tudi ukinili ustavo in vse institucije ter zaprli državne meje. “Mi, obrambne in varnostne sile, smo se odločili, da končamo režim, ki ga poznate. To je posledica nenehnega slabšanja varnostnih razmer ter slabega gospodarskega in socialnega upravljanja,” je dejal polkovnik Amadou Abdramane.

Sprememba režima v Nigru bi lahko vplival na Francijo in ZDA, ki imata močne vezi z zahodnoafriško državo. Tako za Pariz kot za Washington je Niger strateška država v boju proti islamističnemu terorizmu. Velja za enega najbolj zanesljivih ameriških zaveznic proti Al Kaidi in Islamski državi, je tudi ena zadnjih sahelskih držav, ki ni poglobila sodelovanja z Rusijo.

Ali je Moskva vpletena v državni udar?
Pučisti so v svoji izjavi sicer izjavili, da bodo vsi obstoječi mednarodni sporazumi spoštovani, vendar so zunanjim partnerjem sporočili, naj se držijo distance glede državnega udara. Vprašanje je, ali je Moskva vpletena v državni udar, saj sovpada z obiskom vrha ruskega predsednika Vladimirja Putina s 17 afriškimi voditelji v Sankt Peterburgu istega dne. Prav tako si je skupina Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin in je dejavna v Afriki, v četrtek pripisala zasluge za državni udar. “To, kar se je zgodilo, je boj prebivalcev Nigra proti kolonialistom,” je dejal Prigožin. “To je dejansko pridobitev neodvisnosti in odstranitev kolonialistov.”

Predsednik Nigra Mohamed Bazoum (Foto: epa)

A je Rusija tista, ki ima širše interese v Afriki, saj so v preteklosti kolonizirali Srednjeafriško republiko. Zaskrbljujoča je namreč prisotnost Putinovih plačancev v nekaterih z naravnimi viri bogatih afriških državah. Takšen primer je namreč Srednjeafriška republika, kjer ne le da prisotnost Rusije ni več nobena skrivnost, pač pa se celo na veliko oglašuje. Ulice so bile polne plakatov z rusko propagando oziroma sporočili, kot je: “Rusija: z roko v roki z vašo vojsko.” V tej državi Rusi namreč izkoriščajo lokalne prebivalce, ki jim morajo izročati vse minerale in plemenite kovine (zlato in diamante), je pred časom razkril CNN. Srednjeafriška republika še zdaleč ni edini takšen primer v Afriki. Rusija ima namreč vsaj 20 dogovorov o vojaškem sodelovanju z afriškimi državami in kjer je možno, plačance in njihovo financiranje priskrbi Prigožin, ki nato poskrbi za zasebne koristi na račun naravnih bogastev afriških držav. Paravojaška skupina Wagner naj bi bila poleg že omenjenih držav najaktivnejša še v Libiji in Sudanu, poročalo pa se je že tudi o ruskih paravojaških aktivnostih v Venezueli.

Ob državnem udaru, ki je strmoglavil prodemokratičnega predsednika, so plapolale ruske zastave
Dr. Benjamin Petrini,
strokovnjak za mednarodne konflikte in varnost, je dejal, da je državni udar zelo dobrodošel za Kremelj. Ne le za spodkopavanje zahodnega vpliva (udar bo imel resne posledice za boj proti Islamski državi), ampak tudi zaradi ruskih interesov. Na stotine podpornikov državnega udara se je namreč zbralo pred državno skupščino v prestolnici Niamey in vihtelo ruske zastave. “Niger je v boju proti džihadističnim skupinam, ki poteka že 10 let, zelo pomembna država za zahodne države, ne samo ZDA, ampak tudi Francijo,” je dejal strokovnjak. Vloga Zahoda je izjemno pomembna, pravi, predvsem pri izmenjavi obveščevalnih podatkov ter za vojaško sodelovanje in usposabljanje.

Ruske zastave ob državnem udaru (Foto: epa)

Sara Kovač