Ne le kopališča, tudi parki v Berlinu postajajo nevarni: Policija preiskuje skupinska posilstva

Berlinski Görlitzer Park je bil prizorišče okrutnega skupinskega posilstva. (Vir: AFP)

Nemški mediji poročajo, da postajajo parki v Berlinu vse nevarnejši za ženske. Samo v znanem Görlitzer Parku so od januarja pa do junija letos zabeležili osem resnih zločinov, ki jih vodijo pod kategorijo posilstvo/spolni napad. V istem parku je prišlo celo do skupinskega posilstva.  

Po poročanju berlinskega tabloida B. Z. je bil spolni napad v okrožju v Görlitzer Parka še posebej brutalen. Junija letos je skupina preprodajalcev droge v zgodnjih jutranjih urah napadla nič hudega sluteči par. Moški je nato moral opazovati, kako zločinci posiljujejo njegovo partnerko. Zagotovo gre za enega najbolj brutalnih spolnih napadov v zadnjem času, trdijo berlinske oblasti. Po poročanju B. Z. so storilci uspeli pobegniti s kraja zločina.

Zaenkrat brez drobnosti
Podrobnosti kaznivega dejanja na tožilstvu zaenkrat še ne razkrivajo. “Da bi zaščitili tekoče preiskave in osebne pravice prizadetih, trenutno ne moremo zagotoviti nobenih informacij o postopku,” je za B. Z. komentirala njihova tiskovna predstavnica Karen Sommer. Glede na uradne policijske statistike je bilo od januarja letos pa do konca julija zabeleženih osem resnih spolnih zločinov in 13 drugih spolnih zločinov. Od lanskega julija pa do decembra pa osem hudih zločinov in 11 drugih spolnih zločinov.

Do posilstev prihaja tudi drugod. Policija, denimo, preiskuje 4 osumljence, stare od 14 do 19 let, v povezavi s spolnimi napadi ob jezeru Schlachtensee. Samo na večer 10. junija je na zabavi na odprtem prišlo do sedmih spolnih napadov, ena od žrtev je bilo 14-letno dekle. Policija je izredno skopa z informacijami, poroča B. Z. Mesec dni po usodni zabavi je policija identificirala štiri osumljence, jim odvzela prostost in jih nato po zaključku preiskave izpustila.

Policija ne želi uradno potrditi, da imajo osumljenci “migrantsko” poreklo. Ker so ti, sicer nemški državljani, še pubertetniki in adolescenti, se oblasti bojijo, da bi bili stigmatizirani, če bi bila njihova identiteta razkrita.

Preiskovalna skupina “Calor”
Zaradi dveh skupinskih posilstev, ki so se odvila ob že omenjenem jezeru Schlachtensee v okrožju Zehlendorf, in zaradi posilstva v Görlitzer Parku, je bila 23. junija letos ustanovljena posebna preiskovalna skupina z imenom “Calor” oz. vročina v španskem jeziku. Šest uradnikov bo preiskovalo šest najhujših primerov spolnega nasilja.

Ž. K.