fbpx

[Video] Posnetek, ki razkriva herojstvo ukrajinskih braniteljev proti številčnejšemu sovražniku

Foto: Printscreen Twitter

Marsikdo je na začetku vojne mislil, da bo Ukrajina kmalu padla. Več kot očitno pa se je uštel, saj se je preveč podcenjevala želja Ukrajincev, da pred ruskim agresorjem branijo lastno državo. Spodnji posnetek, ki je zaokrožil po družabnih omrežij, dokazuje, kako veliko je herojstvo ukrajinskih braniteljev, ki se neustrašno borijo proti številčnejšemu sovražniku, in je eden od razlogov, zakaj vojne še kar ni konec.

Splošno znano je, da je ruska vojska številčnejša od ukrajinske. Ruska federacija je namreč kot vojaška sila na 4. mestu, temu primerno razpolaga tudi s sredstvi. Kakor koli, krvavi boji še naprej potekajo. Nedavni posnetek, ki prikazuje pogum ukrajinskega vojaka, ki se brez zavor bori do bridkega konca proti številčnejšemu nasprotniku, je marsikoga upravičeno pustil odprtih ust.

“Slava Ukrajini! Veliko spoštovanja temu padlemu junaku.”; “To je tako žalostno.”; “Grozno. Pomagati moramo Ukrajini, da zmaga v tej vojni.”; “Sem imel solze v očeh, ko sem to gledal …” Ukrajinci plačujejo s svojim življenjem tisto, kar večina nas na Zahodu jemlje za samoumevno, SVOBODA !!!! Pritožujemo se nad cenami plina, zvišanjem življenjskih stroškov, inflacijo. Majhna cena v primerjavi s trpljenjem in smrtjo Ukrajincev.”; so le primeri komentarjev, ki so usuli ob gledanju pretresljivega posnetka.

Če smo lahko v primeru nezakonitih migracij opazovali, kako iz “vojnih območij” bežijo za boj pripravljeni mladi moški, je tukaj zgodba povsem drugačna. Sicer je res, da so v Ukrajini na neki točki moškim prepovedali odhod iz države, a je to po svoje razumljivo, saj vemo, da je ruskih vojakov bistveno več od ukrajinskih. Nedvomno pa se je med boji v Ukrajini pokazalo, da ne gre podcenjevati strani, ki pred napadom agresorja brani suverenost lastne države.

V zadnjih tednih najhujši boji potekajo v regiji Donbas. Ruska stran je nedavno napadla tudi kemično tovarno v obleganem mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, kjer poteka obsežna kemična proizvodnja. Ker so take poteze nevarne, je dejanje že obsodil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska generalna državna tožilka Irina Venediktova je v torek po poročanju STA sporočila, da Ukrajina preiskuje 15 tisoč primerov vojnih zločinov, ki naj jih zagrešile ruske sile od začetka vojne.

Nina Žoher