fbpx

Obama naredil vse za sprejem iranskega jedrskega sporazuma in sabotiral operacijo proti Hezbolahu

Foto: epa

Ne le da je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama zavajal javnost glede sprejema dogovora z Iranom, medtem ko je trdil, da je ta sprejel zmerne politike, nova poročila so razkrila tudi, da je zaustavil izvajanje projekta, ki bi onemogočil namere Hezbolaha pri trgovanju z drogami. Človek se vpraša, če bo Obama načelen in bo morda vrnil Nobelovo nagrado za mir?

Oktobra je ameriški predsednik Donald Trump zadal udarec dogovoru iz leta 2015 s tem, ko je napovedal, da bo njegova administracija zavzela bolj konfrontacijski pristop do iranskega jedrskega orožja. “Danes napovedujem strategijo skupaj s številnimi večjimi koraki, s katerim se bomo Iranu postavili po robu, z namenom, da zagotovimo, da Iran nikoli več ne bo pridobival jedrskega orožja,” je Trump dejal v nagovoru v Beli hiši, s čimer je prispeval k potopitvi Obamove ere.

Foto: epa

Pred sprejetjem sporazuma je Obamova administracija trdila, da sporazum predvideva inšpekcijske preglede kadarkoli in kjerkoli, kljub dejstvu, da daje Iranu možnost, da inšpektorjem onemogoči dostop do neprijavljenega jedrskega območja. Ne le to, Susan Rice, ki je takrat opravljala funkcijo svetovalke za nacionalno varnost, je povedala, da niti en Američan ne bo mogel postati del inšpekcijskih ekip Mednarodne agencije za jedrsko energijo. V intervjuju za CNN je prav tako povedala, da je obstajalo zavedanje, da lahko odprava ekonomskih sankcij povzroči usmerjanje dotoka denarja k iranski vojski. Kljub temu pa se je Obamova administracija zavzela za sprejetje sporazuma.

Poročila kažejo, da Obama ni le zavajal Američanov, ko je trdil, da je nov iranski režim zmeren, ampak se je njegova administracija tudi neposredno vpletla v operacijo proti drogam, ki je ciljala na dejavnosti Hezbolaha. TownHall poroča, da je leta 2008 prišlo do razkritja, da je Hezbolah zbral kar milijardo dolarjev na račun nezakonitih dejavnosti, kot so trgovina z drogami, trgovina z orožjem in pranje denarja. Seveda pa Obamova administracija zanika vse obtožbe in trdi, da so bili sprejeti številni ukrepi usmerjeni proti Hezbolahu. Glede na dokaze lahko vidimo, da so te navedbe napačne glede na to, da je Hezbolah priznal, da živi na račun iranskega financiranja. Vodja Hezbolaha, Hassan Nasrallah, je namreč dejal, da dokler bo Iran imel denar, ga bo imel tudi Hezbolah.

N. Ž.