fbpx

Obama prvi predsednik, ki bo to storil, a brez opravičila

Foto: epa

Ameriški predsednik Barack Obama bo med svojim obiskom v Aziji obiskal japonsko Hirošimo, kjer so Američani z jedrskim orožjem zaključili drugo svetovno vojno, in tako postal prvi predsednik ZDA, ki je med svojim mandatom obiskal ta tragični in zgodovinski kraj. 

V Beli hiši so že pred obiskom predsednika zavrnili, da bi se Obama v svojem govoru Japoncem opravičil za jedrski napad. Zapisali so, da bo ameriški predsednik skupaj z japonskim premierjem Shizom Abejem obiskal Hirošimo, kjer bo poudaril svojo podporo iskanju miru v svetu brez nuklearnega orožja, piše BBC.

Foto: EPA

Foto: EPA

“Večno bomo ponosni na naše politične voditelje ter može in žene, ki so v oboroženih silah služili v drugi svetovni vojni,” je na Twitterju sporočil svetovalec Obame za komunikacije. Ob tem je dodal, da predsednik ZDA ne namerava revidirati odločitve za uporabo atomske bombe, namerava pa ponuditi vizijo za skupno prihodnost.

 

 

Prvi ameriški predsednik, ki je obiskal Hiroshimo, je bil sicer Jimmy Carter, a je to storil šele po koncu svojega predsedniškega mandata. Prvi ameriški ambasador se je slovesnosti ob obletnici napada udeležil leta 2010. 

Tudi na srečanju G7
Barack Obama se bo v sklopu obiska Azije udeležil tudi srečanja držav G7, ki bo prav tako potekal na Japonskem. Ob robu srečanja se bo sestal tudi z japonskim premierjem Abejem, s katerim bosta opravila bilateralne pogovore. Pred obiskom Japonske se bo Obama mudil v Vietnamu, kjer bo govoril z vodstvom države, načrtovan pa je tudi slavnosti govor, katerega tema bo stanje ameriško-vietnamskih odnosov, poroča BBC.

Ž. K.