fbpx

Obamacare (za zdaj) ostaja: Demokrati so svojim šefom preveč lojalni, da bi z republikanci sodelovali za boljši jutri Američanov

Foto: EPA. Ameriški predsednik v kongresu v petek, 25. marca.

Ameriški demokratski kongresniki očitno ne premorejo dovolj samorefleksije, da bi se odločili podpreti nujno potrebne reforme slabega ameriškega zdravstvenega sistema, ki jo je predlagal novi ameriški predsednik Donald Trump. 70-letnik želi odpraviti populistični Obamacare, ki je napisan zelo površno in ni odpravil tegob ameriškega zdravstvenega sistema, toda Trump je moral predlog o glasovanju v petek umakniti, saj je postalo jasno, da v kongresu ne bo dobil potrebno število glasov. Kot je povedal za časopis Washington Post, namreč ni mogel računati niti na en glas iz demokratskega tabora, kar kaže na velik razkol med največjima ameriškima strankama.

Ameriški mainstream mediji so Trumpov umaknjen predlog že izkoristili za napad nanj, saj danes v en glas poročajo, da se je ameriški predsednik zbal morebitne sramote pri glasovanju, saj bi z njo tvegal svoj ugled. Zamenjava zdravstvenega programa Obamacare je bila namreč ena glavnih predvolilnih obljub republikanskega predsedniškega kandidata.

Naj spomnimo: za uspešno odpravo zakona bi Donald Trump potreboval vsaj 215 republikanskih glasov, saj imajo republikanci večino v obeh domovih kongresa. So pa mediji poročali, da je med 28 in 35 republikanskih kongresnikov odreklo svojo podporo predlogu, kar priča o tem, da razmišljajo s svojo glavo, česar pa za demokrate, ki brezglavo pomagajo zadrževati Obamacare, glavno zapuščino svojega nekdanjega predsednika, ne moremo reči.

Nekateri republikanci naj bi bili prepričani, da Trumpova reforma ne odobrava dovolj finančnih sredstev, drugi pa so bojda menili, da naj bi predlagane spremembe ne bile dovolj prepričljive, da bi lahko zanje dejansko glasovali. Režimski mediji sicer pišejo, da je imela reforma Obamacare zelo nizko podporo tudi v javnosti, saj naj bi jo podpiralo le 17 odstotkov vprašanih, toda takšne levičarske ankete je Donald Trump že zavrnil kot lažne. Zaveda se namreč, da ga bodo mediji rušili tudi po izvolitvi in da v času ameriške predsedniške tekme ni šlo za osamljen primer.

Po nekaterih ocenah naj bi po novi zdravstveni reformi brez zdravstvenega zavarovanja ostalo kar 52 milijonov Američanov, kar je dodatnih 24 milijonov v primerjavi z Obamovim programom Obamacare. Toda Donald Trump pravi, da se bo trenutni zdravstveni sistem slejkoprej sesedel. “Očitno bomo morali Obamacare vsaj nekaj časa pustiti pri miru,” je Trump kasneje dejal novinarjem v ovalni pisarni in napovedal, da se bo zdaj ukvarjal predvsem z davčno reformo. “Če bi bili demokrati bolj kooperativni in civilizirani, bi se dve stranki že zdavnaj lahko dogovorili o odličnem zdravstvenem proračunu.”

Tako pa se je Trump sam v kongresu lahko naučil, da so demokrati lojalni svoji stranki, četudi njihova dejanja niso v interesu ameriškega prebivalstva. Sami demokrati so sicer umik glasovanja pospremili z besedami, da je to “zmaga za vse Američane”.

In o čem je v resnici govoril predlog republikanske zdravstvene reforme? Donald Trump se zaveda, da programi zdravstvene upravičenosti, kot je Medicaid, porabijo večino denarja iz zdravstvenega proračuna, zato želi takšne programe pri ljudeh z najnižjo stopnjo dohodka odpraviti, prav tako pa znižati odstotek denarja, ki ga nameni država za takšne programe. Republikanski načrt je predvideval davčne olajšave, da bi ljudje lažje plačevali svoje zdravstvene položnice, ter odpravo kazni za tiste, ki niso vplačevali zdravstvenega zavarovanja. Republikanci so želeli tudi zvišati premije plačilno sposobnim upokojenim državljanom.

L. S.