Obamova neprijetna zapuščina: Kriminal v ZDA pod njegovo vladavino močno narastel

Prizorišče zločina v Chicagu Foto: STA

Lani je v ZDA,  še posebej v New Yorku naraslo število vlomov, oboroženih ropov in požigov. Nasilni kriminal je v ZDA upadal med letoma 2001 in 2004, kar je bila najverjetneje posledica napadov 11. septembra in z njimi povezanih ukrepov, od leta 2005 pa spet narašča.

Čeprav je bilo leta 2015 in 2016 ubitih 1500 Američanov, ameriški predsednik Barack Obama zanika, da v državi narašča kriminalni val, kot zatrjuje, je kriminal na zgodovinsko najnižji ravni. Pred iztekom predsedniške funkcije je Obama pomilostil 214 obsojencev, ki so bili zaprti zaradi  zločinov, povezanih  z mamili. Gre za največje število pomilostitev, če primerjamo pomilostitve z njegovimi devetimi predhodniki. Obama je skrajšal kazni tudi 67 zapornikom, ki so prestajali dosmrtno zaporno kazen. Večina je bila obsojena zaradi nenasilnih zločinov, mnogi zaradi posedovanja in distribucije kokaina in cracka.

V ZDA je zaprtih okoli dva milijona ljudi, kar je glede na delež prebivalstva največ na svetu. Zaporniška populacija raste od 80 let prejšnjega stoletja, ko je zavladala epidemija tako imenovanih obveznih minimalnih kazni, ki so jih uvedli kot odgovor na epidemijo uživanja mamil.

Poročilo zveznega preiskovalnega urada FBI ne pritrjuje Obamovim izjavam o zgodovinsko nizki ravni kriminala. Zapisali so, da se je leta 2015 za 10,8 odstotkov povečalo število umorov v primerjavi z letom 2014. Gre za največje povečanje v enem letu od leta 1971. Levičarski Brennan Center poroča, da je bilo leta 2016 nasilnega kriminala več za 5,5 odstotka. V Los Angelesu  za 13,3 odstotka in Chicagu za 16,2 odstotka. Na nacionalni ravni je bilo v obdobju od leta 2014 do 2016 umorov več za 31,5 odstotka. Najbolj krvavo je bilo v Baltimoru, Chicagu in Houstonu. Toda Obama še naprej vztraja, da kriminalni val ne narašča in očitno ignorira 1500 umorov po letu 2014. Trditev Obame o državljanskem miru je v nasprotju s televizijskimi posnetki rasnih nemirov, odmevnih policijskih pobojev, posilstev, umorov in kaosa, ki se širi po vsej državi v drugem mandatu njegovega predsedovanja. Nasilnega kriminala, zlasti umorov, je več v velikih mestih.

Foto: epa

Po napadu na gejevski lokal na Floridi (Foto: epa)

Leta 2016 je musliman, ki je bil tudi sam gej,  v gejevskem nočnem klubu Orlando ubil 49 ljudi. V Dallasu je bilo od leta 2014 kar 116 umorov, do sredine decembra 2016 se je številka povzpela na 164. To je 41 odstotkov več kot v dveh letih. Črni skrajneži so med demonstracijo Black Lives Matter v eni noči v Dallasu ubili pet policistov. Leta 2016 se je povečalo število ubitih policistov na 64, kar 41 policistov je bilo l. 2015 v ZDA ubitih v službenem času. Avgusta lani so napadalci ubili tri ženske, dve so posilili.

Po podatkih zveznega ameriškega preiskovalnega urada FBI je nasilja v ZDA vedno več. Pomilostitve zapornikov so namenjene le pridobivanju političnih točk in priljubljenosti med volivci. Ljudje v ZDA so zaskrbljeni, ker se je število kaznivih dejanj v zadnjih 15 letih povečalo za 53 odstotkov.  

Branka Jurhar