Obamova neprijetna zapuščina: Kriminal v ZDA pod njegovo vladavino močno narastel

Prizorišče zločina v Chicagu Foto: STA

Lani je v ZDA,  še posebej v New Yorku naraslo število vlomov, oboroženih ropov in požigov. Nasilni kriminal je v ZDA upadal med letoma 2001 in 2004, kar je bila najverjetneje posledica napadov 11. septembra in z njimi povezanih ukrepov, od leta 2005 pa spet narašča.

Čeprav je bilo leta 2015 in 2016 ubitih 1500 Američanov, ameriški predsednik Barack Obama zanika, da v državi narašča kriminalni val, kot zatrjuje, je kriminal na zgodovinsko najnižji ravni. Pred iztekom predsedniške funkcije je Obama pomilostil 214 obsojencev, ki so bili zaprti zaradi  zločinov, povezanih  z mamili. Gre za največje število pomilostitev, če primerjamo pomilostitve z njegovimi devetimi predhodniki. Obama je skrajšal kazni tudi 67 zapornikom, ki so prestajali dosmrtno zaporno kazen. Večina je bila obsojena zaradi nenasilnih zločinov, mnogi zaradi posedovanja in distribucije kokaina in cracka.

V ZDA je zaprtih okoli dva milijona ljudi, kar je glede na delež prebivalstva največ na svetu. Zaporniška populacija raste od 80 let prejšnjega stoletja, ko je zavladala epidemija tako imenovanih obveznih minimalnih kazni, ki so jih uvedli kot odgovor na epidemijo uživanja mamil.

Poročilo zveznega preiskovalnega urada FBI ne pritrjuje Obamovim izjavam o zgodovinsko nizki ravni kriminala. Zapisali so, da se je leta 2015 za 10,8 odstotkov povečalo število umorov v primerjavi z letom 2014. Gre za največje povečanje v enem letu od leta 1971. Levičarski Brennan Center poroča, da je bilo leta 2016 nasilnega kriminala več za 5,5 odstotka. V Los Angelesu  za 13,3 odstotka in Chicagu za 16,2 odstotka. Na nacionalni ravni je bilo v obdobju od leta 2014 do 2016 umorov več za 31,5 odstotka. Najbolj krvavo je bilo v Baltimoru, Chicagu in Houstonu. Toda Obama še naprej vztraja, da kriminalni val ne narašča in očitno ignorira 1500 umorov po letu 2014. Trditev Obame o državljanskem miru je v nasprotju s televizijskimi posnetki rasnih nemirov, odmevnih policijskih pobojev, posilstev, umorov in kaosa, ki se širi po vsej državi v drugem mandatu njegovega predsedovanja. Nasilnega kriminala, zlasti umorov, je več v velikih mestih.

Foto: epa

Po napadu na gejevski lokal na Floridi (Foto: epa)

Leta 2016 je musliman, ki je bil tudi sam gej,  v gejevskem nočnem klubu Orlando ubil 49 ljudi. V Dallasu je bilo od leta 2014 kar 116 umorov, do sredine decembra 2016 se je številka povzpela na 164. To je 41 odstotkov več kot v dveh letih. Črni skrajneži so med demonstracijo Black Lives Matter v eni noči v Dallasu ubili pet policistov. Leta 2016 se je povečalo število ubitih policistov na 64, kar 41 policistov je bilo l. 2015 v ZDA ubitih v službenem času. Avgusta lani so napadalci ubili tri ženske, dve so posilili.

Po podatkih zveznega ameriškega preiskovalnega urada FBI je nasilja v ZDA vedno več. Pomilostitve zapornikov so namenjene le pridobivanju političnih točk in priljubljenosti med volivci. Ljudje v ZDA so zaskrbljeni, ker se je število kaznivih dejanj v zadnjih 15 letih povečalo za 53 odstotkov.

Branka Jurhar

 • AlojzZ

  Kaj vam ni jasno? Mogoče to, da je expredsednik Obama socialistično usmerjen, da je dobil Nobelovo nagrado “na kredit”?

  Še vedno pa velja, da je laž nesmrtna duša komunizma in njegovih socialističnih mladičev.

 • Franc Šink

  Le kaj so videli ti Skandinavci, v Obami in kaj je naredil tako dobrega, da so mu podelili to prestižno nagrado.

 • tarantela

  http://www.rtvslo.si/svet/pozabljeni-nemski-genocid-v-namibiji-pokol-ki-je-navdihnil-hitlerja/411755
  Tega nismo vedeli, je pa zelo zanimivo iz nemške zgodovine v Afriki; pa turi drugih evropskih držav!

  • Caetano

   Ah, seveda smo eni vedeli za to. Ta stvar je obravnavana npr. v knjigi Beli gospodarji. Kar se dosti manj ve je arabska/muslimanska trgovina s sužnji in islamsko nasilno zasužnjevanje črnih plemen in ljudstev. Je bila daljša od evropske, bolj masovna in še vedno traja npr. v Sudanu.

   • Hun

    ja in kaj hoces opravicit “belega cloveka” in njegovo zasuznjevanje…

    • Caetano

     Problem je, ker se danes na ta račun skuša propagirati multi-kulti, ob tem pa je treba seveda zamolčati vlogo islama, ki takšne prijeme uporablja še danes. Šeriatsko pravo za katerega se zavzemajo islamisti pa to tudi legalizira, posebej v stadiju nastopa kalifata.

     • Hun

      prosm te ne mi posplosevat ker s tem namo nikamor prsli…mladi zarad radikalnega islama bezijo iz svojih drzav kjer orevladuje muslimanska vera….
      Multi-kulti se pa mocno prakticira samo v velemestih in vecjih mestih, ker mesta drgac ne morjo funkcionirat…se pa strinjam, da je treba migrantske tokove mocno omejit, ker masovno priseljevanje v Evropo nikamor ne pelje samo v pogubo…

     • Caetano

      Tisti, ki bežijo zaradi islama v glavnem niso muslimani. Tisti, ki pa so res kritiki islama in bivši muslimani jih pa oni sami obsodijo na smrt. Tisto nekaj vmes je vprašljivo. Marsikdo se nazaj radikalizira, ko ga npr. prevara žena ali kaj podobnega.

     • Hun

      no tvoj zadnji stavek je zanimiv.. treba je iskat vzrok radikalnega Islama in terorizma …Rusi, Americani in zadnja leta se EU so predolg drezal v osji gnezd in obudil so spece zlo…

     • Caetano

      Zlo je res spalo, nekako od konca prve svetovne vojne, ko je Ataturk odpravil zadnji kalifat. Vendar so imami tradicijo skrbno hranili. Dokaz je npr. iranska revolucija s Homeinijem. Pa še poprej je večkrat butnilo na dan.

     • Hun

      moje mnenje …da si je zebl v krsto zahod zabil ko je odstavil diktatorja Gadafija in Sadama …

     • Caetano

      No, Gadafi je zadrževal imigracijo v Evropo to je res. Gadafi je bil diktator isto, kot Sadam in tudi je imel svojo mešanico nacionalizma, šeriata in socializma uzakonjeno. Gadafija so sicer zrušili islamisti, tudi Iran je dal skodelico zraven ob pomoči kulturnega marksista Obame.

      Tudi Gadafi je sicer javno govoril, da bodo muslimani premagali Evropejce z razmnoževanjem in imigracijo. Zakaj je to govoril? Ker so evropske države po naftni krizi v 70. sklenile sporazume z muslimanskimi, da bodo omogočali enostransko imigracijo in dali imigrantom t.i. kulturne pravice. Takrat so se začeli zabijati žeblji v krsto…

     • Hun

      tole bo kr drzalo, kar si napisal…Islamska drzava je pa posledica Busha z odsttavitvijo Sadama…res da ni vse crno belo da so zravn se drugi dejavniki in interesi botroval vsemu temu

     • Caetano

      IS je bila sprva Al Kaida. Kot Al Nusra se je zaradi savdskega denarja tudi IS opredelil v Siriji za lokalni jihad, globalni pa je bil potisnjen na stran. To je pripravila Obamova vlada skupaj s Savdijci, Katarjem in Turki. Naj bi šlo za protiutež Hezbolahu. Odgovor zakaj je stvar razneslo pa je v salafistični ideologiji, ki od vseh v islamu najbolj hrepeni po obnovi kalifata.

     • Hun

      ampak z odstavitvijo trde roke Sadama so nastale kaoticne razmere in idealne da so klavci zacel svoje cilje udejanjat

     • Caetano

      To pa se strinjam. Po odstavitvi diktatorja ni mogla vznikniti demokracija, ampak glede na razmere islamizem.

 • Caetano

  Politiki kot Obama, Merkel, Kučan nas skušajo prepričati, da se moramo ”navaditi živeti s terorizmom”, dejansko pa se moramo samo navaditi živeti brez njih.

 • lauraas

  Črn je črnim dal več svobode!

 • Franc Novak 1979

  Seveda Husein B.O. ne priznava porasta porasta kriminala, saj statistike kažejo zelo neprijeten podatek za BLM. Ob 12,85% črncev in 79% belcev celotnega prebivalstva ZDA je zaprtih procentialno približno enako število (40% belih +39% črnih), kar matematično pomeni, da je kriminal pri črnih američanih 6,5 krat pogostejši. Seveda so določena področja, kjer črnci prevladujejo v kriminalnih dejanjih, srednji in spodnji sloj trgovanja z drogo, male tatvine do 1.190 US$ s strelnim ali drugim orožjem, kraje avtomobilov, medtem ko belce največkrat dobijo v vodenju kriminalnih “projektov”. Umori pa so na obeh straneh zelo podobni, uporabljajo strelno orožje, med seboj obračunavajo ulične bande, tu pa je tudi veliko latinosov vključeno. https://www.fbi.gov/news/stories/latest-crime-statistics-released in tudi http://www.huffingtonpost.com/kim-farbota/black-crime-rates-your-st_b_8078586.html

  • Anton

   daleč najslabši predsednik Amerike, še slabši kot predsednik Grm

   sarkazem press

 • Olga

  Obama sploh ni vladal, vladal je Soros s svojim socialnim eksperimentom! V Sloveniji ne vlada Cerar, ampak Kučan z Udbo!

 • Anton

  Obama je muslič, čemu potem zgraženje

  sarkazem press

 • xtc

  Kriminal je izraziteje izražen pri megroidni populaciji;latinosih in muslimanski populacij;ki je mešana z negroidno;pri populacji belcev je znatno nižji:
  Seveda pa je treba vedeti ;da v državah kjer dolgo časa vladajo levičarji kriminal prase in to zelo hudo;kajti za njih je lopovščina napredna zadeva in so zelo tolerantni do teh pojavov;seveda dotle in takrat dokler ni žrtev njihov bolj proti vrhu:
  Seveda se tule kaže zgolj na ZDA vendar pa kriminalv rUSIJ NIČ MANJ NE ZAOSTAJA LE BOLJ PRIKRIVA SE:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!