fbpx

Objestna osnovnošolska učiteljica pozivala muslimane k džihadu in kalifatu, sama pa sodelovala s teroristično skupino

Foto: iStock

Učiteljico britanske osnovne šole s posebnimi potrebami so suspendirali, ker naj bi spodbujala muslimane, naj žrtvujejo ves svoj denar in ga vložijo v vzpostavitev svetovnega islamskega kalifata. Tožilci pravijo, da je učiteljica z imenom Sadia Malik promovirala islamske skupine in njihovo sovraštvo ter džihad. Pošiljala jim je sovražne spletne strani in videoposnetke, ki so razkrivali taktiko boja v Siriji in Iraku ter prikazovali obglavljene nasprotnike.

Učiteljica na osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami je bila obtožena pošiljanja dveh sporočil prek aplikacije WhatsApp. S tem naj bi poslala štiri povezave do videov na spletnem portalu YouTube in povezavo do spletne strani, povezane z britanskim sovražnikom, pridigarjem Omarjem Bakrijem Mohammedom. V enem izmed videov naj bi bila opisana taktika boja proti Siriji in Iraku, drugi pa naj bi prikazoval obglavljene, a nasmejane mučenike.

36-letno učiteljico so aretirali skupaj z njenim možem, Sajidom Idrisom, obtožili pa so ju distribucije terorističnih sredstev januarja 2014. Včeraj se je udeležila sojenja na sodišču v Westminstru. Nosila je temno modro tančico in črno burko, spregovorila pa je samo, ko je morala potrditi svoje ime, datum rojstva in naslov. Po besedah predstavnikov sodišča naj bi bila prek svojega moža povezana tudi s prepovedano teroristično in džihadistično skupino Al-Muhajiroun, ki deluje v Veliki Britaniji, ustanovil pa jo je zločinski in sovražni klerik Anjem Choudary.

Samuel Main, državni tožilec, je dejal: ”Tožena stranka je prek aplikacije WhatsApp poslala sporočila z omenjenimi povezavami 12 prejemnikom. Spletne povezave vodijo do spletnih mest in do enega izmed portalov YouTube, ki prikazuje ekstremistično gradivo, vključno z več videoposnetki. Eden izmed njih poziva muslimane, naj vodijo džihad in sledijo njegovim vrednotam. Spodbuja jih, naj se uprejo zdajšnjemu režimu. Drugi je z naslovom ”Pravila nasmeha” prikazoval mučenike, ki se, kljub temu, da so obglavljeni, še vedno smejijo. Naslednji videoposnetek je svetovno muslimansko prebivalstvo pozival, naj se združi pod enim kalifom in ustvari vojaško krilo, ki bo omogočilo izvajanje šeriatskega prava. Pomembno je, da je gospa Malik preposlala omenjene videoposnetke, saj nam je tako omogočila dostop do njih. Izvedeli smo, da muslimane pozivajo k žrtvovanju svojega zdravja in bogastva za služenje svoji veroizpovedi. Videoposnetki, ki prikazujejo vojne strategije, pa so nam izdali podrobnosti o taktikah, ki bi jih lahko izvajali v državah, kot so Sirija, Irak, Afganistan, Pakistan in Nigerija.

Namestnik glavnega sodnika Tanvir Ikram je učiteljico pogojno izpustil. Eden od pogojev plačila njene varščine je, da se na javnih dogodkih, na katerih se razpravlja o islamu, z nikomer ne pogovarja in se ne sme deliti nikakršnih letakov ali izvajati kakršnih koli promocij. Sprva ji je sodnik prepovedal tudi dostop do islamskih dogodkov in demonstracij, a je ta del kazni umaknil, saj naj bi s tem kršil njene človekove pravice.

A. L.