fbpx

Oblasti BiH nameravajo v države izvora deportirati 10 tisoč migrantov, a ti ne kažejo želje po sodelovanju!

Foto: STA

Medtem, ko levica s svojim nasprotovanjem aktivaciji 37. a člena poskuša ustvarjati vtis, kako vojska na meji naj ne bi bila potrebna, sedaj vnovič dobivamo potrditev, da je ta še kako potrebna kot pomoč policiji. Oblasti iz Bosne in Hercegovine so namreč sporočile, da nameravajo iz države v njihovo domovino deportirati 10 tisoč migrantov, ki se trenutno nahajajo v državi. Služba, ki je v državi pristojna za tujce, tako že pripravlja seznam migrantov. Glede na to, da smo lahko v preteklosti že videli, kako se migranti vijejo proti Sloveniji, se poraja vprašanje, koliko teh migrantov, ki ne kažejo želje po sodelovanju, se bo izmuznilo deportaciji in ne nezakonit način prestopilo slovensko-hrvaško mejo. 

Slobodan Ujić, ki zaseda mesto direktorja službe za tujce, je danes za sarajevski časnik Dnevni avaz povedal, da so že pričeli s pripravo seznama, ker jim je to naročil minister za varnost v BiH Fahrudin Radončić.

Pripravljenosti na sodelovanje ni
Po besedah Ujića so pričeli s popisovanjem tistih, ki so dejali, da se želijo prostovoljno vrniti nazaj domov. Med njimi gre po poročanju STA za državljane Pakistana, Alžirije in Maroka, ki prevladujejo v migrantskih domovih. Pri tem je poudaril, da gre za zelo kompleksen proces, saj številne ne kažejo želje po sodelovanju. Kot slabo pa je ocenil tudi sodelovanje z veleposlaništvi teh držav, pri katerih so želeli pridobiti potrditev identitete migrantov.

Večina migrantov, ki je prispela v Bosno in Hercegovino si nedvomno ne želi nazaj. Če pa ne bo prišlo do vzpostavitve sodelovanja z veleposlaništvi držav od koder prihajajo, bo proces vrnitve izjemno težko izvesti. “Ne glede na to, koliko ilegalnih migrantov pride čez mejo. Tudi, če pride eden. Mi moramo mejo zavarovati. Policija ima druge naloge, je potrebna tudi v notranjosti. Zakaj vojaki ne bi odšli na mejo in razbremenili policijo, da bi ta izvajala druge prepotrebne naloge. Samo slovenska opozicija meni, da se to ne sme zgoditi,” je nedavno poudaril državni sekretar dr. Vinko Gorenak.

Kljub temu, da je na račun koronavirusa prišlo do zaustavitve, je dejstvo, da je nov migrantski val mogoč. Glede na to, da so iz Grčije poročali o okuženih migrantih v migrantskih centrih, si nikakor ne smemo dopustiti, da bi ti prišli k nam in zanetili nov val okužb med prebivalstvom. V Bosni in Hercegovini je veliko migrantov, vprašanje časa je koliko jih bo v državo še prišlo iz Turčije. Nevarnosti bi se lahko izognili že tako, da bi vojski podelili že osnovna policijska pooblastila.

Hana Murn