fbpx

Oblasti BiH napovedujejo zaprtje zunanjih meja, če bo to storila tudi Hrvaška

Foto: STA

Vodja službe za tujce BiH Slobodan Uljić je danes v Sarajevu dejal, da bodo oblasti BiH za migrante zaprle vzhodno mejo s Srbijo in Črno goro, če bodo svoje meje zaprle Hrvaška in druge države članice Evropske unije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Edini pravi odgovor je okrepitev nadzora meje in napotitev dodatnih sil na meje z našimi vzhodnimi sosedami. V primeru, če bo prišlo do zapiranja mej, nam ne bo preostalo nič drugega, kot da tudi mi zapremo meje s Srbijo in Črno goro,” je izjavil Uljić. Pojasnil je, da so iz Avstrije dobili informacije o popolnem zaprtju meje ter napovedi, da bosta to storili tudi Slovenija in Hrvaška.

Večina jih je ekonomskih migrantov
Po navedbah Uljića dnevno v BiH vstopi v večjih ali manjših skupinah od 65 do 80 migrantov. Od konca lanskega leta so pristojni organi v BiH zabeležili prihod 6.257 migrantov, od tega jih je 5.635 zaprosilo za mednarodno zaščito. Dodal je, da le petina migrantov prihaja z območij vojaškega konflikta, večina so ekonomski migranti.

Foto: epa

“Gre za mešane migracije, kjer je samo 20 odstotkov beguncev, preostali so ekonomski migranti, med katerimi je veliko družin z otroki, in prihajajo iz 45 držav,” je še dejal Uljić.

C. Š., STA