Obsežne civilne vaje v Rusiji – se Rusija pripravlja na spopad z NATOM?

Foto: epa

V nedavni preteklosti naj bi ob Baltskem morju, v okrožju Kaliningrad in na polotoku Krim, že potekale obsežnejše ruske vojaške vaje, zato naj bi Nato posledično okrepil svojo prisotnost v vzhodni Evropi. Zadnje vesti o obsežnejših vajah v Rusiji pa se nanašajo na civilno področje.

Vse kaže na to, da se Rusija pripravlja na veliko vojno. Danes naj bi se po navedbah poljskega portala dorzeczy pričele obsežne vaje civilne zaščite, v katerih naj bi sodelovalo kar 40 milijonov ruskih državljanov in 200 tisoč specialistov reševalcev. Urjenje naj bi trajalo nekaj dni, njegov namen pa naj bi bil pripraviti ljudi na katastrofe v prihodnosti, za katere bi bil lahko odgovoren tako človek kot tudi narava. Če pa bi prišlo do vojne z Natom, pa bi se v spopad na ruski strani vključila tudi Belorusija, navaja kresy24.

Sodelovala naj bi tudi vojska
Vajam naj bi se pridružile tudi ruske vojaške sile, obenem pa se omenja še prisotnost paramilitarnih enot. Urjenje naj bi vključevalo tudi lokalne oblasti, ob čemer pa podrobnosti, predvsem namen teh manevrov, ostaja neznanka. Ena od razlag bi se lahko nanašala na 84. obletnico civilne zaščite v največji državi sveta.

So razlogi morda vojaške narave?
Vendar pa vir navaja opažanje, da se začetek tovrstnih manevrov pojavlja prav v času ruske odločitve glede razveljavitve dogovora z ZDA, ki se nanaša na predelavo plutonija za jedrsko orožje. Obenem naj bi za obnovo sporazuma Rusija od Nata zahtevala, da se njegove enote umaknejo iz srednje Evrope, še navaja dorzeczy.

Lukašenko rožlja z orožjem
Vendar pa Rusija ob morebitni vojni z Natom naj ne bi bila sama, saj naj bi si obetala pomoč svoje zahodne sosede Belorusije. Govori se o zelo konkretnem načrtu sodelovanja obeh držav, v okviru katerega naj bi na zahodnem obrobju vojaškega zavezništva glavno vlogo igrala prav beloruska vojska, Rusija pa naj bi Lukašenka podprla z vojaki, pa tudi letali in helikopterji, vendar pa naj bi omenjeni beloruski predsednik nasprotoval postavitvi ruske vojaške letalske baze na svojih tleh, še navaja kresy24.

Domen Mezeg