fbpx

Obsodili starša, ki sta pustila, da je 7-mesečni dojenček umrl zaradi podhranjenosti in dehidracije

Foto: iStock

Belgijsko sodišče je obsodilo starše, katerih dojenček je umrl zaradi podhranjenosti in dehidracije, potem ko so se ti zanj odločili za alternativno dieto brez laktoze in glutena. O grozoti otrokovega stanja priča tudi podatek, da so se organi 7-mesečnega dojenčka skrčili za kar polovico svoje velikosti, njegov želodec pa je bil popolnoma prazen. 

Sodnik Mieke Butstraen je v sredo izpostavil, da je smrt dečka Lucasa rezultat sistematičnega ponujanja neprimerne hrane. “Njegovo zdravje je bilo resno ovirano, zato je tudi postopoma umiral,” je povedal in dodal, da sta starša dobila kazen v obliki 6-mesečne pogojne kazni, na katero se lahko pritožita, saj naj bi svojega otroka tretirala z najboljšimi nameni, vendar so njuna prepričanja vseeno ogrozila zdravje sina Lucasa, kar je postopoma vodilo do njegove smrti.

Po prepričanju sodnika Butstraen je več kot jasno, da sta bila obtožena že s smrtjo otroka dovolj strogo kaznovana, glede na to, da bosta morala živeti naprej z zavedanjem, da sta sama odgovorna za njegovo smrt. Tožilci so sicer prvotno zahtevali 18-mesečno zaporno kazen za starše umrlega otroka, a so odvetniki zaprosili za oprostilno sodbo na podlagi argumenta, da si starša pod nobenim pogojem nista prizadevala za otrokovo smrt. Kljub temu je sodnik pripomnil, da sta obtožena vedela, da je zdravstveno stanje njunega otroka slabo, pa kljub temu nista poklicala zdravniške pomoči ob pravem času.

Imel le kilogram več kot ob rojstvu
Lucas je bil na urgenco v mestu Hasselt pripeljan junija 2014, tam pa je po navedbah belgijskih medijev kmalu po tem tudi umrl. Sedem mesecev star dojenček je bil močno dehidriran in je tehtal le 4,3 kilograme, kar je komaj 1 kilogram več, kot je znašala njegova teža ob rojstvu. Preiskava pa je po navedbah Russia Today pokazala, da je bil deček kronično podhranjen.

Starša otroka, 34-letni Peter in 30-letna Sandrina, sta lastnika trgovine z zdravimi živili. Po navedbah tožilca Pascal Persoonsa sta imela starša otroka, ki je njun tretji po vrsti, na mlečni dieti, nato pa sta prišla do ugotovitve, da je otrok najverjetneje alergičen na laktozo in ima glutensko intoleranco.

Foto: iStock

Starša sta zdravstvene nasvete iskala tudi preko spleta
Dečkova mati je povedala, da je teža njunega sina nenehno nihala. “Ko je bil star šest mesecev, je tehtal 6 kilogramov,” je povedala za časopis Het Nieuwsblad.“Ni imel driske, a je od takrat naprej pričel hujšati,” je še dodala, pri čemer je omenila, da so imeli kupci v trgovini vsak dan možnost, da so ga lahko videli pri igri. Kakorkoli, starša se po navedbah sodnih dokumentov nista odločila, da bi se posvetovala z zdravnikom, ampak sta raje s pomočjo interneta iskala nasvete in se poleg tega posvetovala s strankami v trgovini.

Lucasovi starši so po navedbah njihove odvetnice Karine Van Meirvenne preizkusili različne alternative, in sicer od ovsenega do riževega in kvinojinega mleka. “V obsodbi je zapisano, da sta starša kriva, ker otroku nista dala nobene podpore ali hrane, kar ni res, ker sta mu jo dajala v alternativni obliki,” je v obrambo povedala odvetnica in dodala, da gre za povsem drugačno stvar.

“Nikoli nisva želela, da bi najin sin umrl,” je na sojenju povedala Lucasova mati, tožilec pa je izpostavil, da so zdravniki po preiskavi dečkovega trupla ugotovili, da deček ni imel težav s toleranco glutena in laktoze. Nedvomno je konkreten primer v Belgiji sprožil razburjenje glede uporabe alternativne medicine.

N. Ž.