fbpx

Obtožbe o Trumpovem državnem udaru so iz trte izvite

Foto: epa/STA

Ameriško tožilstvo v Washingtonu nima nobenih dokazov o državnemu udaru. Obtoževanje Trumpa je bilo iz trte izvito. “Pučiste” bil lahko tožilstvo obtožilo kvečjemu prekrškov, pa še te obtožbe niso prav na trdnih temeljih. Politični vihar v kozarcu vode.

Vse bolj je jasno, da je obtoževanje Donalda Trumpa, češ da je poskušal januarja “izvesti državni udar” iz trte izvite. Demokratski politiki in mediji, ki so cele tedne vreščali, da je šlo za državni udar, puč, upor, prevrat, so v zadnjem času presenetljivo tiho, nekateri, kot je Politico, se celo skušajo počasi ograjevati od svojega prejšnjega kričanja. Iz sodniških krogov namreč curljajo informacije, da ni prav nobenih dokazov, da bi šlo dejansko za poskus prevrata, še več, da večine prijetih “pučistov” sploh ne morejo obtožiti nikakršnega zločina, kvečjemu bi jim lahko sodili za prekrške zoper red in mir, pa še pri tem je vprašanje, ali bodo sploh spoznani za krive. V bistvu se tožilstvo spogleduje z idejo, da bi prijave proti večini »pučistov« preprosto zavrgli in se s tem izognili zadregi ter seveda stroškom postopka.

Vihar v kozarcu vode
Šestega januarja letos je bilo v ameriški prestolnici Washingtonu veliko zborovanje privržencev predsednika Trumpa, ki so bili prepričani, da je prišlo do volilne prevare. Čeprav je Trump pozival k mirnemu protestu, je nekaj sto protestnikov vdrlo v Kongres. Posnetki sicer kažejo, da so se varnostniki preprosto umaknili in protestnikom odprli vrata, torej bi celo o vdoru težko govorili.

Poleg tega niso bili med protestniki samo Trumpovi privrženci, bili so tudi najrazličnejši “vaški posebneži” in celo nekaj “protitrumpovskih” provokatorjev. Čeprav kakšnega posebnega razgrajanja sploh ni bilo, je eden od varnostnikov uporabil orožje in ubil protestnico, potem pa so protestniki zapustili poslopje. Trumpovi nasprotniki in z njimi povezani mediji pa so nato začeli s sistematičnim napadanjem Trumpa, češ da poskušal sprožiti državni udar. Zanimivo je, da so v preteklosti že bili politično motivirani vdori v ameriški Kongres, rasistični Črni panterji so bili med vdorom celo oboroženi, levičarska teroristična tolpa “Weather Underground” pa je vdor izkoristila in v prostorih Kongresa nastavila bombo. A tedaj ni nihče kričal o državnem udaru, ena od “bombašic” danes predava mladini na eni od ameriških liberalnih univerz.

Foto: Twitter

Dokazov o državnem udaru ni
Policija je 6. januarja spisala prijave proti 230 osebam. Bidnova administracija, ki je konec januarja prevzela Belo hišo, je obljubljala, da bodo zahtevali stroge kazni za “pučiste”. A kot vse kaže, so bile obljube samo politično napihovanje, saj naj bi bili v tožilstvu v zadregi, ker nimajo nobenih dokazov o državnem udaru. Prijete bi lahko kvečjemu obtožili prekrška, da so se protipravno zadrževali v prostorih Kongresa, vendar je tudi to na trhlih nogah, saj, kot rečeno, obstajajo posnetki, ko so varnostniki sami odpirali vrata in odstranjevali ograje ter tako omogočili protestnikom vstop. Zato naj bi Bidnova administracija in tožilstvo poskušala vso zadevo čim bolj potihoma spraviti ad acta in pozabiti, da so kdaj na vse grlo kričali o državnem udaru. Še posebno zato, ker je že mesece okoli Kongresa nameščenih na tisoče vojakov, da bi preprečili vnovični vdor, kar je doslej stalo davkoplačevalce že pol milijarde dolarjev.

Bogdan Sajovic