RTV si zbija kredibilnost z uporabo neprimerljivih podatkov obskurnega portala Necenzurirano! Kako nizko še lahko gredo?

Datum:

Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je na Twitterju opozoril na precej obskurno primerjavo RTV Slovenija, ki je povzemala podatke po portalu Necenzurirano. Tokrat so primerjali izplačilo plač javnim uslužbencem in plačilo spodbud podjetnikom, ki pa so odvisne od samega interesa črpanja sredstev s strani podjetij. O obskurnosti navedenega poročanja priča tudi dejstvo, da so novinarji kar “pozabili” na krizne dodatke v zasebnem sektorju, da ne omenimo plačila za čakanje na delo, delnega kritja stroškov in plačilo temeljnega dohodka podjetnikom, kar nanese približno pol milijarde evrov sredstev.

Vse bolj je jasno, da je javna televizija pristranska in je postala medijski aparat slovenske levice. Ker jim v javnost ne uspe plasirati novih laži, tokrat navajajo obskuren portal Necenzurirano, pa čeprav gre za nesmisle. V zadnji Tarči so govorili o mizerni pomoči države podjetjem, kljub temu, da je samo v lanskem letu, vlada gospodarstvu namenila več milijard evrov pomoči, od tega za spodbudo in rast podjetij preko 50 milijonov evrov.

Na Twitterju je nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik opozoril na podatek RTV, da je januarja gospodarsko ministrstvo izplačalo le 0,58 milijonov evrov razvojnih spodbud. Če ta podatek primerjamo z lanskimi izplačili, bi to lahko držalo, a je potrebno opozoriti, da je za to krivo predvsem pomanjkanje interesa za črpanje sredstev s strani podjetij. Lahovnik spomni, da je vse mesece država izplačevala tudi krizni dodatek zaposlenim v gospodarstvu. Vse to je država financirala iz proračuna in je dejansko znesek 100-krat višji. Poleg kriznih dodatkov je potrebno omeniti tudi sredstva namenjena za čakanje na delo, delno kritje stroškov podjetjem in izplačilo temeljnega dohodka. Dejansko lahko govorimo o milijardah evrov.

Javnost je nad namernim zavajanjem zgrožena. “Zakaj daje RTV portalu Necenzurirano tako težo, čeprav je izjemno navijaški in nekredibilen?” se sprašuje novinar RTV Igor Pirkovič. Prav tako ne more razumeti, kako lahko v goste vabijo Alema Maksutija, ki je znan po vulgarnem in zaničevalnem odnosu, tudi do slovenskih simbolov. Ljudje so prepričani, da bi morala javna televizija pozornost nameniti preverjenim informacijam.

Za razvojne spodbude v letu 2021 je namenjenih 659,3 milijone evrov, podjetniki prijavite se!
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v letu 2021 gospodarstvu namenilo skupno 659,3 milijonov evrov sredstev. Od tega bo iz naslova nepovratnih sredstev na voljo 248,8 milijonov evrov ter 410,5 milijonov evrov povratnih sredstev. Dodatno pa je gospodarstvu na voljo še 320 milijonov evrov povratnih sredstev iz sedmega paketa ukrepov PKP – Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije Covid-19. Skupna pomoč gospodarstvu v letu 2021 bo torej znašala 979,3 milijonov evrov, pri tem pa velja poudariti, da bo vrednost povratnih sredstev oplemenitena še s sredstvi izvajalskih inštitucij.

Foto: STA

Prav tako je ministrstvo pripravilo tudi nove ukrepe na področju turizma. Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je predstavil ukrepe interventnega zakona za turizem ter načrt za okrevanje in odpornost na področju gospodarskega razvoja in tehnologije, v okviru katerega lahko gospodarstvo računa na 427 milijonov evrov nepovratnih ter 495 milijonov evrov povratnih sredstev. Slovensko gospodarstvo v letošnjem letu lahko računa tudi na dodatno kohezijsko pomoč ministrstva z naslova pobude React EU, in sicer v višini sto milijonov evrov, v okviru katerega je kar 50 milijonov evrov namenjenih ravno turizmu.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...

Franc Breznik nagovoril na 35. Festivalu dobrot slovenskih kmetij

Nedavno se je na Ptuju odvijal že 35. festival...

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...